Hlavní obsah

Letiště v Bruselu zůstane po útocích zavřené, spoje s Prahou aerolinky zrušily

Bruselské letiště zůstane v úterý po útocích zavřené. Dopravci ruší lety mezi Bruselem a Prahou, informovala mluvčí pražského letiště Marika Janoušková.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Evakuovaní cestující u bruselského letiště

Článek

Mezi Prahou a bruselským letištěm Zaventem, kterým ráno otřásly dvě exploze, bylo v úterý naplánováno celkem deset letů. Pět z nich mělo být z Prahy do Bruselu, pět opačným směrem. Kvůli výbuchům ale odletěly jen dva ranní spoje z Prahy, jeden z nich poté uvízl na přistávací ploše v Bruselu, protože přistál v době explozí.

Další dva stroje, které už měly v Praze přistát, z Bruselu nestihly odletět.

„Aktuálně už mají čtyři přílety a tři odlety status zrušených letů. Jedná se o spoje Brussels Airlines – přílet 11.00 a následný odlet 11.35, dále pak plánovaný přílet Českých aerolinií v 10.35 a odlet v 17.40, přílet Brussels Airlines v 17.30 a následný odlet v 18.10, dále přílet do Prahy ve 22.05,” řekla Novinkám Janoušková.

Foto: Profimedia.cz

Zranění u bruselské stanice metra Maalbeek, v jejíž blízkosti se nacházejí instituce Evropské unie.

Informace o příletech mohou lidé sledovat na webu letiště nebo se mají informovat u své letecké společnosti, radí mluvčí.

Autobusový dopravce Student Agency, který provozuje denně spojení Praha–Brusel–Londýn a zpět, bude zastavovat na náhradní autobusové zastávce poblíž Bruselu, protože i bruselské nádraží je zavřené. Opatření se v úterý týká dvou spojů.

"Klientům, kteří mají dnes odpoledne cestovat do anebo z Bruselu, nabízíme možnost stornování nebo přerezervování jízdenky zdarma," řekla mluvčí Student Agency Radka Šťávová. V případě letenek, které Student Agency prodává, se bude firma držet pokynů aerolinek a letiště.

Bruselem ráno otřásla série výbuchů. Dvě exploze zdevastovaly odletovou halu letiště Zaventem, další se ozvala v metru blízko či přímo ve stanici metra Maalbeek nedaleko institucí EU. Příčiny výbuchů, které si vyžádaly oběti na životech a desítky zraněných, se vyšetřují. K útokům se prostřednictvím spřízněné agentury Amak přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám