Hlavní obsah

Vláda schválila osamostatnění útvaru pro boj proti praní špinavých peněz

Finanční analytický útvar ministerstva financí se zřejmě stane samostatným správním úřadem nezávislým na ministerstvu. Počítá s tím novela zákona proti praní špinavých peněz, kterou v pondělí schválila vláda. Informoval o tom mluvčí vlády Martin Ayrer.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Finanční analytický útvar má být nezávislý na ministerstvu financí.

Článek

Důvodem změny jsou podle předkládací zprávy doporučení výboru Moneyval Rady Evropy, který je součástí Finančního akčního výboru skupiny zemí G7. Podle výboru není FAÚ nezávislý a samostatný a nemá oddělený rozpočet od ministerstva financí.

„Na základě uvedeného se navrhuje zřídit samostatný Finanční analytický úřad jako správní úřad v podřízenosti ministerstva financí. Jako organizační složka státu bude součástí rozpočtové kapitoly ministerstva financí a samostatnou účetní jednotkou,” uvedlo MF.

Ředitel jako vedoucí služebního úřadu by měl být jmenován ministrem financí na základě výběrového řízení podle zákona o státní službě. „Předpokládá se přitom, že ředitel i většina zaměstnanců úřadu (mimo ‚provozních‘ pracovníků) by byli státními zaměstnanci, a podléhali tak zákonu o státní službě,” uvádí dále materiál. Návrh na jmenování ředitele vládou odporuje podle materiálu služebnímu zákonu.

Personální posílení

Spolu s osamostatněním útvaru počítá návrh s navýšením pracovníků FAÚ o polovinu. Nyní je v úřadu podle materiálu 42 tabulkových míst.

„Pro nově zřízený útvar je zvažována varianta, že by byl úřad posílen o skutečnou optimální potřebu, která představuje nových 20 zaměstnanců, tedy posílení o zhruba polovinu. Z tohoto počtu je třeba počítat se sedmi pracovníky pro ‚týlové‘ zabezpečení, zejména však nyní z provozních důvodů je nutné posílení analytického oddělení, kontroly a mezinárodně-právního oddělení,” uvádí materiál.

Návrh novely rovněž reaguje na nové směrnice EU a zřizuje rejstřík skutečných vlastníků právnických osob. Novelu musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Finanční analytický útvar se zaměřuje zejména na boj proti praní špinavých peněz, proti financování terorismu a odhalování toků peněz spojených s korupcí. Přijímá kvůli tomu informace o podezřelých obchodech. Loni v červnu podepsal prezident Miloš Zeman novelu, podle které je FAÚ nově kontrolován sněmovní komisí.

Útvar loni zajistil z podvodných transakcí 5,54 miliardy korun. Objem zajištěných prostředků spojených podle úředníků s korupčním jednáním, praním špinavých peněz, daňovými podvody či financováním terorismu tak byl rekordní a o téměř 360 miliónů korun vyšší než za předešlé dva roky dohromady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám