Hlavní obsah

Venezuela kvůli energetické krizi prodloužila velikonoční volno na celý týden

Caracas
Aktualizováno

Týdenní pracovní volno pro všechny pracovníky je novou strategií venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, který se snaží zažehnat vážnou energetickou krizi. O prodloužení velikonočního volna o další tři dny informovala oficiální média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Venezuelu trápí nedostatek vodyVideo: Reuters

 
Článek

Téměř 70 procent elektrické energie v zemi obstarávají tři hydroelektrárny. Jedna z nich je na přehradě Guri na řece Caroni, nese jméno Simóna Bolívara – jihoamerického hrdiny boje za nezávislost. Hladina přehrady je nyní velmi nízko. Pokud klesne ještě o tři metry, elektrárna už nebude provozuschopná.

Madurova vláda tvrdí, že vinno je kritické sucho, způsobené fenoménem El Niňo, a také údajné sabotáže rozvodné sítě, ze kterých viní opozici. Kabinet již několik měsíců žádá domácnosti, aby šetřily proudem, a dokonce omezil pracovní dobu státních zaměstnanců.

Podle expertů šlo krizi zabránit, kdyby vláda investovala do údržby nádrže a dotáhla do konce plánovanou expanzi termoelektrických elektráren. Experti také varují, že kabinet bude muset zavést elektřinu na příděl, neboť teploty se zvyšují a do období dešťů zbývá ještě mnoho týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Elektrárna na řece Caroni je třetí největší na světě.

Venezuela je v posledních letech v hluboké ekonomické krizi, kterou umocnil výrazný propad cen ropy – hlavního vývozního artiklu státu. V zemi s největšími prokázanými zásobami ropy na světě je nedostatek mnohých výrobků, včetně základních potravin. Loni klesla ekonomika Venezuely o 5,7 procenta, zatímco míra inflace dosáhla 180,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám