Hlavní obsah

ČEZ klesl zisk na 20,5 miliardy korun, tržby stouply

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetická skupina ČEZ v loňském roce snížila čistý zisk o osm procent na 20,5 miliardy korun. Tržby vzrostly o čtyři procenta na 210,2 miliardy Kč. Negativní vliv na výsledky měla nižší výroba v jaderných elektrárnách a omezení podpory větrných elektráren v Rumunsku. Analytici přitom očekávali v meziročním srovnání růst čistého zisku o několik miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Firma loni vykázala čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 27,7 miliardy korun, tedy 700 miliónů nad svým očekáváním. Proti roku 2014 je to ale pokles o šest procent. Pro letošek společnost plánuje očištěný čistý zisk 18 miliard korun, tedy o téměř deset miliard korun nižší než loni.

Podle analytika Petra Hlinomaze výhled očištěného čistého zisku ukazuje, že firmě budou letos proti loňskému roku chybět některé pozitivní jednorázové položky.

„Říká navíc, že akcionáři patrně nemohou počítat s budoucími dividendami za rok 2016 vyššími než asi 30 Kč za akcii hrubého, byť jde o relativně předčasný odhad,“ řekl Hlinomaz.

Za roky 2012 až 2014 vyplatil ČEZ každoročně akcionářům dividendu ve výši 40 korun za akcii před zdaněním. O výši dividendy za rok 2015 společnost rozhodne v druhé polovině dubna.

Analytička skupiny Roklen Lenka Dvořáková řekla, že výhled společnosti na letošní rok v porovnání s odhady i aktuálním konsensem na trhu zklamal. „Provozní zisk na úrovni 60 miliard korun je pod naším odhadem 64 miliard korun,“ uvedla. „ČEZ si tak zjevně po loňské zkušenosti, kdy společnost během roku snižovala výhled, staví laťku na letošní rok raději konzervativněji,“ upozornila analytička.

E.ON ve ztrátě 7 miliard eur

Výroba elektřiny ČEZ loni klesla o tři procenta na 60,9 terawatthodiny. V jaderných elektrárnách se produkce snížila o 11 procent hlavně kvůli neplánovaným odstávkám v Jaderné elektrárně Dukovany a prodloužení řádných odstávek Jaderné elektrárny Temelín. V uhelných zdrojích naopak výroba vzrostla o šest procent.

ČEZ se ale ve srovnání s jinými velkými energetikami daří dobře. Například největší německý energetický podnik E.ON loni vykázal druhou celoroční rekordní ztrátu po sobě.

Kvůli odpisům ztrátových elektráren stoupla ztráta E.ON na sedm miliard eur (asi 190 miliard Kč), tedy na více než dvojnásobek proti ztrátě 3,2 miliardy z roku 2014.

Další německá energetická skupina RWE vykázala loni ztrátu 637 miliónů eur (17,2 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 2,2 miliardy eur předloni. Kvůli ztrátě firma nevyplatí dividendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám