Hlavní obsah

Ropa už dál zlevňovat nebude, odhaduje agentura pro energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy se možná již dostaly na své dno, protože těžba ve Spojených státech a dalších zemích, které nejsou členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), začíná rychle klesat a růst dodávek z Íránu není tak dramatický. Uvedla to v páteční zprávě o stavu trhu s ropou Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Cyklista projíždí kolem čerpací stanice ve Filadelfii. Kvůli přebytku ropy jsou ceny výrazně nižší než v posledních letech, do léta se ale už očekává zdražování.

Článek

Agentura nyní věří, že těžba zemí, které nejsou členy ropného kartelu OPEC, klesne v letošním roce o 750 tisíc barelů denně místo doposud uváděných 600 tisíc barelů denně. Těžba v USA má klesnout o 530 tisíc barelů denně.

"Jsou zde jasné signály, že tržní síly pracují a producenti s vyššími náklady snižují těžbu," uvedla IEA v prohlášení.

Těžba zemí OPEC v únoru podle IEA klesla o 90 tisíc barelů denně. Mohl za to výpadek těžby v Nigérii, Iráku a Spojených arabských emirátech.

"Na druhé straně návrat Íránu na trhy byl méně dramatický, než Íránci tvrdili; domníváme se, že v únoru těžba stoupla o 220 tisíc barelů denně a prozatím se zdá, že návrat Íránu bude pozvolný," dodala IEA.

Benzín zdražil

V důsledku těchto faktorů zásoby v členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) poprvé za rok klesly.

"V případě cen je možná již světlo na konci toho dlouhého, tmavého tunelu, ale nemůže si být přesně jistí, kdy v roce 2017 dosáhne ropný trh tolik žádoucí rovnováhy," citovala agentura Reuters zprávu IEA.

Cena ropy Brent v pátek rostla na 40,64 dolaru za barel. V Česku tento týden poprvé od listopadu zdražily benzín a nafta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Levnější zemní plyn? Domácnosti si počkají

Ceny zemního plynu na burze se v posledních třech letech snížily skoro o polovinu, většině domácností ale účty za plyn zatím klesly méně než o deset procent,...

Výběr článků

Načítám