Hlavní obsah

Obnovení kontrol v Schengenu by stálo miliardy, přesto by se vyplatily, tvrdí ekonomové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nekontrolovaný příliv migrantů je pro německé hospodářství a státní kasu dražší než hraniční kontroly, tvrdí ve své studii zveřejněné na serveru Die Welt ekonomický ústav Ifo. Francouzští ekonomové před stálým obnovením hraničních kontrol ale varují. Náklady na obnovení kontrol by se podle nich vyšplhaly na 100 miliard euro ročně (2,7 biliónu korun).

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Do Evropy přichází stále více migrantů

Článek

Němečtí analytici spočítali, že znovuzavedení kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru by Německo stálo pět miliard eur (135 miliard korun). Náklady na přijímání a péči o uprchlíky budou ročně 20 miliard eur (540 miliard korun), připomíná Ifo.

„Ekonomické důsledky opětovného zavedení osobních kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru jsou zřejmé, ztráty ale představují jen zlomek výdajů v případě nekontrolované migrace,” uvádí Gabriel Felbemayr, šéf týmu autorů studie.

Ústav ve své analýze pracoval se čtyřmi scénáři, kde se počítalo s variantami od zavedení kontrol na všech vnitřních hranicích schengenského prostoru po uzavření jen německé hranice. V prvním případě by Německo muselo počítat se ztrátami ve výši 15 miliard eur za rok.

Ústav upozorňuje, že je to nejhorší varianta, která s největší pravděpodobností nenastane. Reálně Ifo odhaduje částku, která by se pohybovala v rozmezí dva až pět miliard eur.

V případě, že by Německo zavedlo kontroly na hranicích jen s Rakouskem, ročně by přicházelo o částku mezi 1,05 a 2,6 miliardy eur. Pokud by se kontroly zavedly na takzvané balkánské a italské cestě, Německo by ročně přišlo o částky v rozmezí 1,9 až 4,6 miliardy eur.

Astronomická čísla Francouzů

Spočítat náklady, které by souvisely se znovuzavedením hraničních kontrol, se pokusil francouzský vládní institut France Stratégie. Ve svých výpočtech ovšem došel k podstatně rozdílným sumám. Institut tvrdí, že náklady na obnovení kontrol se vyšplhají nad 100 miliard eur ročně (2,7 biliónu korun).

Pro Německo samotné by se do roku 2025 mohly náklady vyšplhat na 235 miliard eur a pro celou Evropskou unii pak na částku 1,4 biliónu eur, varoval ústav.

Reklama

Výběr článků

Načítám