Hlavní obsah

Odvézt českou naftu z Bavorska po silnici nepůjde, v obci je klidová zóna

Varianta s odvozem české nafty ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu po silnici nevyjde. Na svém twitterovém účtu to ve středu uvedl předseda Státní správy hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Napsal, že místní úřady pustí do klidové zóny v Kraillingu jen pět cisteren denně, pro transport je jich přitom třeba 2500.

Foto: SSHR

Odvážení státní nafty z českých skladů společnosti Viktoriagruppe v roce 2014

Článek

„Chápu to. Vozit takové množství po silnici a ještě přes obec prostě nejde. Musíme opravit vlečku," uvedl Švagr. Dodal, že při průjezdu pěti cisteren denně by odvoz trval 500 dní.

Kvůli opravě železniční vlečky ve skladu oslovila SSHR na konci února společnost Strabag. Zástupci státu i stavební odborníci sklad minulý týden navštívili a zjistili, že stav kolejí u skladu je velmi špatný. Problémový úsek železniční vlečky je dlouhý asi dva kilometry. [celá zpráva]

Insolvenční správce v polovině února stanovil termín převozu do 30. dubna, což Švagr již dříve označil za nereálné. Česko má v Německu naftu za 1,2 miliardy korun, jedná se o desítky miliónů litrů.

Zásoby na dva dny

SSHR v souvislosti s převozem nafty vypsala dvě zakázky, s nimiž se koncem února seznámila vláda. Správa kvůli krátkosti termínu od insolvenčního správce u obou zvolila takzvané jednací řízení bez uveřejnění, v němž lze oslovit jediného dodavatele. Zajištění převozu by za 60 miliónů korun bez DPH měl zajistit státní distributor paliv Čepro.

Odhadovaná hodnota veřejné zakázky na opravu vlečky je 13,5 miliónu korun bez DPH.

S insolvenčním správcem Viktoriagruppe Mirko Möllenem se Česko pře o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence firmy v prosinci 2014. Möllen sice povolil naftu odvézt, zároveň si ale vyhradil právo vznést požadavek na její vrácení. O vlastnictví nafty má rozhodnout soud. Vydání nafty má podle něj umožnit především využití skladiště paliv.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz

Ilustrační foto

Česko má nyní zásoby ropy a ropných produktů zhruba na 95 dnů, povinných je 90 dnů. Nafta, kterou má ČR uloženu v Německu, by pokryla zhruba dvoudenní národní spotřebu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám