Hlavní obsah

Švédská firma staví v Havířově závod na zdravotnické sady

– Havířov
Právo, Pavel Karban

Zástupci švédské společnosti Mölnlycke Health Care společně s moravskoslezskými politiky poklepali v Havířově základní kámen nové továrny, která by do roku 2020 měla zaměstnat až 300 lidí, zejména žen. Továrna se v areálu po bývalém Dole Dukla staví už několik měsíců, vyrábět má začít příští rok v květnu. Firma vyrábí speciální chirurgické sety.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na základní kámen nového závodu poklepali (zleva) generální ředitel výrobních závodů ProcedurePak Emmanuel Chilaud, viceprezident Mölnlycke Health Care Eric De Kesel, moravskoslezský hejtman Miroslav Novák a primátor Havířova Daniel Pawlas.

Článek

„Poptávka po našich produktech dlouhodobě roste a my na to musíme reagovat. Proto naše mezinárodní vedení rozhodlo postavit novou továrnu právě v Havířově,“ zdůvodnil stavbu závodu Emmanuel Chilaud, generální ředitel výrobních závodů ProcedurePak.

Příchod švédské společnosti do Havířova zprostředkovala vládní agentura CzechInvest, firma do stavby nového závodu investuje téměř 1,6 miliardy korun. Mölnlycke Health Care působí v Česku od roku 2002, kdy otevřela závod v průmyslové zóně Nové Pole v Karviné.

Primátor Havířova Daniel Pawlas (KSČM) připomněl, že bývalý Důl Dukla je pro obyvatele Havířova srdeční záležitostí i pietním místem zároveň, neboť v roce 1961 v něm zahynulo 108 horníků. „Doufám, že švédský investor naváže na stoletou historii dolu a bude tady také 100 let,“ řekl. Továrna by měla zaměstnat především ženy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Už za 14 měsíců bude nový závod společnosti Mölnlycke Healt Care vyrábět v průmyslové zóně Dukla v Havířově-Dolní Suché.

„Myslím, že bude dost zájemkyň. Právě ženy mají dost problémů sehnat v tomto regionu práci,“ poznamenal Pawlas.

„Nabídli jsme i ubytovací kapacity ve městě a jsme ochotni vybudovat novou školku v blízkosti závodu, aby zaměstnanci měli o své děti postaráno,“ řekl primátor.

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) považuje příchod švédské firmy do areálu Dolu Dukla za důkaz toho, že i průmyslové brownfieldy, a to i ty s hornickou činností, jsou schopny pojmout nové investice.

Reklama

Výběr článků

Načítám