Hlavní obsah

Většina uprchlíků nemá vzdělání, Německu hrozí obrovské výdaje, varuje ekonom

Pokud Německo nezačne razantně řešit současnou uprchlickou krizi, a to i za cenu budování plotů, čekají ho astronomické výdaje, které nemá šanci zvládnout, varuje v týdeníku Focus přední německý ekonom a šéf respektovaného ekonomického institutu Ifo Hans-Werner Sinn. Pochybuje o tom, že migranti pomohou německému hospodářství s jeho nedostatkem pracovních sil.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Migrační vlna neustala ani během zimních měsíců.

Článek

Největším problémem jsou podle jeho slov vzdělání i pracovní kvalifikace většiny běženců, které naprosto neodpovídají požadavkům německého trhu. „Německo čekají ohromné sociální a další výdaje,“ tvrdí Hans-Werner Sinn.

Výpočet finančního analytika z Freiburgu Bernda Raffelhüschena považuje Sinn za velmi optimistický a varuje, že náklady budou podstatně vyšší.

Raffelhüschen vypočítal, že náklady na jednoho uprchlíka se vyšplhají na 450 tisíc euro (12,2 miliónu korun). „Expert při výpočtu počítal s tím, že se běženci v co nejkratším možném čase integrují a začnou pracovat,“ uvedl Sinn. To je ovšem podle jeho názoru velká utopie.

Liberální a otevřená společnost je možná jen s ploty, nikoliv bez nich
ekonom Hans-Werner Sinn

Valná většina žadatelů o azyl má jen omezené základní vzdělání. Jeho obavy potvrzuje také studie Institutu německého hospodářství (IW), která uvedla, že v roce 2014 měla za sebou celá čtvrtina všech žadatelů o azyl nanejvýš čtyři roky školní docházky. Studium na vysoké škole či nějaký druh odborného vzdělání zahájila jen asi třetina všech dospělých žadatelů o azyl. [celá zpráva]

V bilanci tak uprchlíci budou německému státu působit více nákladů v podobě sociálních a dalších výdajů, než kolik stát od migrantů získá v podobě sociálních odvodů a daní.

Sinn je znepokojen vývojem Německa a apeloval na kancléřku Angelu Merkelovou, aby přehodnotila politiku otevřených hranic. Vláda je podle jeho slov odpovědná za dědictví, které vybudovaly generace Němců, a bez razantního omezení přistěhovalectví směřuje země k ohromným problémům.

„Liberální a otevřená společnost je možná jen s ploty, nikoliv bez nich,“ řekl Sinn.

Reklama

Výběr článků

Načítám