Hlavní obsah

V Praze prodával muž maso přímo z dodávky, ve skladu se ho kazily čtyři tuny

Podnikatel z Vestce u Prahy prodával v tržnici Sapa v pražské Libuši bez povolení maso neznámého původu. Státní veterinární správa (SVS) zakázala prodej více než čtyř tun masa, které se již začínalo kazit. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie natočila prodej masa z dodávkyVideo: Policie ČR

 
Článek

Společné kontroly Státní veterinární správy (SVS) a policie provedené 18. února v areálu tržnice Sapa v Praze 4 a v sídle podnikatele v obci Vestec u Prahy zjistily nepovolenou manipulaci s nebalenými živočišnými produkty neznámého původu a jejich následný prodej.

„Část skladovaných surovin jevila smyslové změny. Z důvodu možného ohrožení zdraví spotřebitelů byl pozastaven prodej více než čtyř tun živočišných produktů. Budou zlikvidovány na náklad kontrolovaných osob,” uvedl Pejchal.

O udělení sankcí rozhodne správní řízení. Na podezřelý prodej upozornili veterináře policisté.

Foto: SVS

Maso jevilo smyslové změny

„Kriminalisté si v areálu tržnice v Libuši všimli muže, který přímo na ulici prodával maso z nákladového prostoru dodávkového vozu. To se jim zdálo podezřelé, proto se ho rozhodli monitorovat. Po několikadenním pozorování zjistili, že muž má v místě svého bydliště v obci Vestec uskladněny přibližně čtyři tuny masa neznámého původu, které pak vozí do obchodů v libušské tržnici a také ho různě distribuuje,“ popsal mluvčí policie Jan Daněk.

Při kontrole byly podle SVS v několika chladicích a mrazicích zařízeních nalezeny více než čtyři tuny neoznačených živočišných produktů (maso, ořezy, kosti, uši a kuřecí křídla, ale také například z neznámých důvodů skladovaná chlazená nevyčištěná vepřová střeva). Část z nich jevila známky smyslových změn: maso mělo netypickou barvu a bylo pokryto většími krystalky ledu, svědčícími o jeho opakovaném zmrazování.

„Suroviny jevící smyslové změny byly znehodnoceny nastříkáním modré barvy. SVS vydala písemný zákaz uvádět čtyři tuny živočišných produktů do oběhu,” dodal Pejchal.

Reklama

Výběr článků

Načítám