Hlavní obsah

Slovensko se pře s Bruselem kvůli omezení vývozu vody do zahraničí

Právo, ivi

Slovensko je v právním sporu s Evropskou komisí v otázce ochrany pitné vody, řekl v úterý slovenský premiér Robert Fico. Bratislava v roce 2014 změnou ústavy zakázala vývoz vody do zahraničí v cisternách a potrubím, čelí kvůli tomu žalobě polské firmy u Evropské komise. Podle Fica vláda nehodlá od zákazu ustoupit.

Foto: Profimedia.cz

Žitný ostrov

Článek

Slovenské úřady v roce 2015 zamítly žádost polské firmy o povolení na vývoz minerální vody ze Slovenska do Polska potrubím pod řekou Poprad. Firma proto podala žalobu na Slovensko u Evropské komise.

„Vedeme s Evropskou komisí vážný právní spor, co se bude dít s pitnou vodou na Slovensku. Zda to bude zboží, které si bude moci leckdo vzít a vyvézt v cisternách či potrubím mimo území Slovenska, nebo to bude strategická surovina a národní bohatství, na které se budou vztahovat zcela jiná pravidla,“ uvedl v úterý slovenský premiér Robert Fico.

Ať postaví továrnu

„Pokud bychom od svého postoje pod tlakem komise ustoupili, znamenalo by to precedens, který by se netýkal jen severního Slovenska, ale i bezprecedentních zásob pitné vody, které máme na Žitném ostrově. Mohlo by dojít k neomezenému a neregulovanému vývozu pitné vody jako suroviny,“ upozornil Fico.

Zákaz se nevztahuje na vývoz vody balené v lahvích. Voda se může rovněž vyvážet v případě humanitárních akcí a nouzových situací.

Ministr životního prostředí Peter Žiga zdůraznil, že zájemci mohou postavit závod na plnění vody do lahví na Slovensku a pak ji vyvážet do ciziny.

„Pokud má nějaká společnost zájem postavit fabriku na území Slovenské republiky, zaměstnat naše lidi, vyrobit zde přidanou hodnotu a zaplatit z ní daně, pak tuto společnost dokonce podpoříme,“ řekl Žiga. Je však kategoricky proti vývozu vody za hranice například potrubím nebo v cisternách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám