Hlavní obsah

Elektřina na burze zlevňuje rychle, lidem na fakturách jen pomalu

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny elektřiny na burze klesly za posledních pět let na polovinu, domácnostem proud zlevnil většinou jen o procenta. Důvodem je vedle poplatků za sítě a obnovitelné zdroje i taktika prodejců nabízet slevy jen těm klientům, kteří se o ceny aktivně zajímají.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen elektřiny

Článek

„Cena elektřiny u kontraktu na následující rok klesá již od roku 2011, kdy byl poslední výrazný nárůst ceny z důvodu havárie v jaderné elektrárně Fukušima. Nyní se na pražské burze obchoduje následující rok pod 22 EUR/MWh, což dělá pokles téměř o 50 procent za pět let,” řekl Novinkám analytik Virtuse Energy Ladislav Vincenc.

Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), ceny elektřiny pro domácnosti v posledních dvou letech zlevnily zhruba o deset procent, v porovnání s rokem 2011 prakticky stagnovaly. Statistici sledují ceny čtyř největších dodavatelů, společností E.ON, Pražská energetika, ČEZ a od roku 2013 Centropol Energy. Jedná se ale o celkové ceny na faktuře včetně regulovaných cen a poplatků, které neurčují dodavatelé, ale Energetický regulační úřad.

Poplatky za distribuci zůstávaly v posledních letech stabilní, do konce roku 2014 ale výrazně rostly platby domácností na obnovitelné zdroje, než byl v roce 2015 stanoven strop 495 korun za MWh.

Foto: David Ryneš, Novinky

Srovnání cen elektřiny pro domácnosti s rokem 2005

Podobně jako ve vztahu ropa–benzín tvoří samotná komodita jen menší část z celkové ceny. K tomu se navíc přidává taktika obchodníků, kteří se zlevňováním nespěchají.

„Cena silové elektřiny tvoří necelých 30 procent celkové ceny. Z dalších položek jsou nejvýznamnější poplatek za distribuci, daň z přidané hodnoty a příspěvek na podporované zdroje,“ řekl Novinkám Tomáš Sýkora z Patrie.

„Snížení ceny pro koncového spotřebitele i s ohledem na poměr tržní složky v celkové ceně a výrobci využívanou techniku zajištění cen pro předem plánovanou produkci nejbližších let i širokou nabídku různých tarifních tříd, kde jsou nejnižší ceny obvykle nabízeny nově příchozím zákazníkům a ti dosavadní se na ně musí do jisté míry ‘složit‘, nebude nikdy snadné s vývojem velkoobchodních cen elektřiny konfrontovat,“ dodává.

Sleva, když se upíše

Velcí dodavatelé PRE, E.ON a RWE nabízejí slevy u tarifů elektřiny, když se zákazník ve smlouvě zaváže na dva či tři roky. Zlevnění se pohybuje mezi 11 až 14 procenty. Firmy tvrdí, že takových zákazníků mají většinu. Standardní tarif naposledy výrazně neměnily například E.ON a PRE.

„Ono se totiž ukazuje, že existuje určitá skupina odběratelů, kteří vůbec elektřinu neřeší, možná ani nevědí, kdo jim ji dodává, a nereagují na žádné nabídky. Pátrali jsme více a přišli na to, že jsou to třeba lidé, kteří se odmítají vázat – fixovat –, třeba žijí v nájmech a často se stěhují nebo mají jiné důvody, proč je náklady na elektřinu nezajímají. Proto klidně zůstanou na standardu,” říká mluvčí PRE Petr Holubec.

Na termínované smlouvy láká i největší tuzemská energetika ČEZ, která nicméně zlevnila i běžné tarify. „V případě standardního produktu Comfort klesla cena silové elektřiny proti roku 2010 o 17 procent,” říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Oslovení dodavatelé slibují vzhledem k vývoji na burze další snížení cen elektřiny. Konkrétní ceníky nyní připravují, aby je mohli už v průběhu letošního roku nabídnout těm klientům, kterým dobíhají termínované smlouvy.

Ušetřit jde v aukci

Že dodavatelé elektřiny mají pro zlevňování prostor, ukazují výsledky elektronických aukcí v posledních letech, když u některých vítězná nabídka znamenala úsporu na silové elektřině 20 až 40 procent. Celkový účet za elektřinu se tak může snížit zhruba o 7 až 13 procent.

Experti ovšem upozorňují na to, že s odvážnou nabídkou může vyhrát i nedávno založená firma spekulující na pokles elektřiny, což znamená pro odběratele relativně menší jistotu proti zavedeným dodavatelům. Pokud by nový dodavatel zkrachoval, nouzové dodávky zajistí místní distributor – ovšem za vyšší cenu.

Anketa

Zajímáte se aktivně o to, kolik přesně platíte za elektřinu?
Ano
83 %
Ne
17 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2492 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám