Hlavní obsah

Británie pro Čechy zlevňuje, libra ke koruně podle ekonomů ještě oslabí

Novinky, tov

Britskou libru nyní Češi nakupují o čtyři koruny levněji než na podzim. Před červnovým referendem o setrvání Británie v EU libra vůči koruně dál oslabí, vyplývá z ankety Novinek.cz mezi ekonomy. Čechům tak zlevní pobyt i nákupy na ostrovech.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny vůči britské libře

Článek

Britská libra od závěru loňského roku vůči koruně oslabuje. Zatímco v listopadu se libra prodávala téměř za 39 korun, momentálně je možné britskou měnu koupit již za méně než 35 korun. Koruna je tak momentálně k libře nejsilnější od poloviny roku 2014.

V pondělí libra výrazně oslabila vůči euru, jenu i koruně po výrocích vlivného starosty Londýna Borise Johnsona. Ten řekl, že podpoří odchod Británie z EU, protože Unie podle něho ohrožuje britskou suverenitu a může se vymknout demokratické kontrole. [celá zpráva]

„Domnívám se, že referendum stáhne libru ještě níž. Dohoda s EU sice skýtala slušnou naději, že podpora členství začne více získávat navrch, ale asi tomu tak nebude. Obsah dává odpůrcům prostor pro kritiku a premiéru Cameronovi se nedaří své konzervativce sjednocovat pro podporu členství. Spíše to vypadá naopak,” řekl Novinkám analytik Patrie Tomáš Vlk.

Spekulace na výsledky referenda

„Vzhledem k tomu, že riziko tzv. brexitu zůstává nepříjemně vysoké, by libra měla ještě oslabit na páru s dolarem i eurem. Zlevní proto i vůči koruně. Nejbližší měsíce tedy nabídnou výhodné nákupy libry, pokud věříte, že Británie v EU nakonec setrvá. V takovém případě by se libra následně zvedla a ztráty snižovala. Odchod z EU by naopak vedl k dalšímu výraznému propadu kurzu libry,” dodal Vlk.

Další oslabování libry vůči koruně předpokládá i ekonom Komerční banky David Kocourek.

„Opravdu očekáváme, že kvůli politickému vývoji spojenému s vyhlášením referenda by libra měla oslabovat a tak zlevňovat českým turistům pobyt ve VB a nákupy uskutečněné v libře. Vývoj sice může být krátkodobě volatilní, ale trend poklesu by měl v příštích měsících pokračovat,” řekl Kocourek.

Kurz české měny vůči britské podle něj může posílit o řád desetihaléřů až koruny i víc, pokud bude nejistota ohledně výsledku narůstat, jak ukázala právě reakce na výroky londýnského starosty.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka za oslabením libry stojí vedle nejistoty, jak dopadne červnové hlasování o setrvání Spojeného království v EU, také fakt, že tamní centrální banka velmi pravděpodobně letos nezvýší úrokové sazby a nebude tak v tomto směru následovat americký Fed.

Do dalších měsíců počítá spíše s nižším oslabením libry ke koruně nebo stabilizací kolem současného kurzu.

„Velká Británie zůstává navzdory současnému oslabení libry pro české turisty jednou z nejdražších evropských zemí. Na druhé straně některé druhy spotřebního zboží jako oděvy či elektronika mohou vyjít levněji,” dodává Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám