Hlavní obsah

Pošťáci demonstrovali kvůli neplaceným přesčasům a šikaně

Aktualizováno

Několik desítek lidí v Praze v pondělí protestovalo kvůli pracovním podmínkám zaměstnanců České pošty. Tvrdí, že pracovníci, kteří nedokážou prodat dost výrobků partnerů České pošty, jsou vystaveni šikaně. Vadí jim i neproplácení přesčasů. Akci svolaly menšinové odbory a podnik ji označil za protiprávní.

Zaměstnanci České pošty demonstrují v centru Prahy proti pracovním podmínkámVideo: Novinky

 
Článek

Na protestním pochodu se v Praze sešlo kolem 30 lidí. Zhruba polovinu tvořili pošťáci a zbytek sympatizanti ze Strany zelených.

Odborové organizace SOS – 21 a Federace výkonných zaměstnanců na úterý před polednem svolaly protestní pochod od pražského hlavního nádraží k budově ředitelství České pošty v ulici Politických vězňů. Odbory chtějí upozornit na neproplácení přesčasové práce a diskriminaci provozních zaměstnanců v odměňování.

Organizátoři akce tvrdí, že pracovníci, kteří nedokážou prodat plánované množství výrobků a služeb obchodních partnerů České pošty, jsou vystaveni šikaně ze strany nadřízených. Úředníci takto prodávají například losy nebo různé předměty, často i služby – například pojištění.

Vedení České pošty považuje pondělní protest menšinových odborů za neoprávněný a bude postupovat podle platných zákonů, řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Důvody nám neřekli, tvrdí vedení

„Se zástupci odborových organizací se pravidelně setkáváme na jednáních. Naposledy před necelými dvěma týdny, kde jsem opakovaně (předsedu SOS – 21) Petra Pohla jako zástupce menšinových odborů, které vyhrožují stávkou, žádal o předložení jejich konkrétních požadavků, abychom o nich mohli jednat," uvedl generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Podle něj Pohl argumenty, které uvádí jako důvody k protestní akci, na těchto setkáních nepřednesl. „Pan Pohl při posledním jednání pouze sdělil, že cílem protestní akce je likvidace vedení České pošty," dodal Elkán.

Na poště působí osm odborových organizací. Většinu zaměstnanců, kolem 20 000, zastupuje Poštovní podnikový koordinační odborový výbor, který se k protestu nepřipojil. SOS – 21 a federace mají na poště řádově stovky členů.

Česká pošta zaměstnává přes 31 000 lidí a provozuje kolem 3200 poboček. Její roční tržby se pohybují mezi 19 a 20 miliardami korun.

Anketa

Nabízejí vám na poště výrobky či služby, které s poštou nesouvisejí?
často
92,4 %
občas
3,3 %
ne
4,3 %
Celkem hlasovalo 3586 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám