Hlavní obsah

Odbory chtějí mediátora, Hyundai nabízí zvýšení mezd o osm procent

Právo, Pavel Karban

Na mrtvém bodě skončilo vyjednávání vedení nošovické automobilky Hyundai a odborů o nové kolektivní smlouvě. Odbory proto nyní požadují, aby se do jednání vložil tzv. zprostředkovatel. Firma se tomu nebrání, ale lidem, kteří podepíší dodatky k pracovní smlouvě hned, bez nové kolektivní smlouvy, nabízí zpětně od 1. února navýšení mezd o více než osm procent.

Foto: Pavel Karban, Právo

Výroba v nošovické Hyundai

Článek

„Efekt navýšení poznají lidé už v březnu ve výplatě za únor. Zvýšení mezd vychází z posledního návrhu předloženého odborům,“ popsal mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) Petr Vaněk. Dodal, že pokud lidé podepíší dodatek pracovní smlouvy, budou jim základní mzdy zvýšeny o 3,85 procent a dojde i k adekvátnímu zvýšení všech bonusů.

„Takže celkově se jedná o nárůst o více než osm procent. Například u dělnické pozice Operátor 2, která je v závodě nejčastější, činí navrhované měsíční zvýšení o zhruba 1700 korun,“ nastínil mluvčí.

Ti zaměstnanci automobilky, kteří dodatek nepodepíší, budou muset vyčkat na výsledek jednání před zprostředkovatelem. „Žádné navýšení mzdy se jich nyní nebude týkat a mzda jim bude zvýšena až podle výsledku jednání a po podpisu nové kolektivní smlouvy,“ upozornil Vaněk s tím, že pokud zaměstnanec dodatek podepíše a výsledek jednání před zprostředkovatelem bude odlišný, bude mu mzda od února zvýšena podle návrhu automobilky a později znovu upravena podle nové kolektivní smlouvy.

Zprostředkovatele musí určit ministerstvo práce a sociálních věcí. Jak Vaněk uvedl, na základě zkušeností může takové jednání trvat dva až tři měsíce, takže zaměstnanci by se zvýšení mezd nedočkali dříve než v květnu letošního roku.

Odbory: S dodatky vyjednávání končí

Pomoci mediátora už v HMMC jednou využili, s jeho pomocí se v roce 2014 zvýšila základní mzda o 3,2 procenta. Odbory z OS Kovo Hyundai Czech nyní na svých webových stránkách zaměstnance vyzvali, aby nepodepisovali žádný nabízený dodatek k pracovní smlouvě dříve, než bude podepsána kolektivní smlouva.

„Pokud to většina zaměstnanců udělá, ihned končíme proces vyjednávání, podepisujeme a hotovo. A pro příští rok nebudeme vyjednávat vůbec, jelikož to je pouze naše právo, nikoliv povinnost,“ upozornily odbory.

Předseda odborové organizace Radek Kuchař chápe nabídku na podepisování dodatku k pracovním smlouvám za nešťastný krok ze strany zaměstnavatele. Je si vědom toho, že nyní se bude odborům hůře vyjednávat. „Skončili jsme na základních mzdách, chtěli jsme nějakým způsobem narovnat krácení docházkového bonusu,“ vysvětlil, na čem se odbory s vedením firmy neshodly.

Problémem je i bonus za splnění plánu. „Pro nás by bylo přijatelné, aby základní mzda narostla zhruba o tisícikorunu, zatímco teď se pohybujeme na rozhraní osmi až devíti stovek,“ poukázal šéf jedné z odborových organizací v automobilce.

HMMC má zhruba 3400 zaměstnanců, loni byla průměrná hrubá měsíční mzda v dělnických profesích 33 167 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám