Hlavní obsah

Muž prodává výhru. Bojí se, že cestu kolem světa nestihne

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu se v úterý objevil inzerát, který nabízí výhru z Eurojackpotu. Jedná se o poukaz na cestu kolem světa u CK Fischer v hodnotě půl miliónu, za který chce jeho nový majitel čtyři sta tisíc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podle mluvčího Sazky je prodej logickým řešením.

Článek

Výherce, říkejme mu třeba pan František, se bojí, že poukaz, na který si může vybrat u cestovky kterýkoli zájezd, nestihne řádně upotřebit. Pan František žije ve Středočeském kraji a už je v důchodu. Jeho manželka ještě pracuje. Navíc jsou zvyklí jezdit spíše do Chorvatska, proto se rozhodli poukaz prodat se slevou na internetu.

Stejnou výhru získá každý pátek deset lidí, kteří si vsadili do loterie Eurojackpot. Slosování začalo 29. ledna a končí na začátku března. Jejich sázenka byla vylosovaná na konci ledna, tedy hned na začátku soutěže. „Já už mám poukaz 14 dní, vyhrál jsem hned při tom prvním tahu,“ sdělil Právu pan František ze Středočeského kraje.

Místo radosti ovšem přišly starosti. Výherce se obává, že kvůli omezeným časovým možnostem nestačí vybrat celou výhru. Na sázence je uvedené, že zájezdy si musí vybrat do roka. Proto se prý rozhodl poukaz prodat.

Má tři zájemce

„My bychom to nestačili vypotřebovat. Manželka ještě dosud pracuje a může se těžko uvolnit na delší dobu, abychom jeli někam dál. Hlavně jezdíme do Chorvatska a občas na Kanáry, takže bychom to buď celé, nebo aspoň část toho pustili,“ řekl František s tím, že syn má nyní dítě staré teprve několik týdnů, a tak se s ním cestovat bojí.

František připustil, že pokud se mu nepovede poukaz prodat nebo nesežene zájemce, který by si od něj třeba odkoupil alespoň jeho část, tak bude muset celou výhru procestovat sám. A to se mu prý moc nechce.

„Už se ozvali asi tři lidi, takže mají podrobnější informace a nějak to budeme řešit. Ale ještě jsem se s nikým na sto procent nedomluvil,“ popsal svoji situaci výherce. Dodal, že kdyby manželka byla stejně jako on v důchodu, tak by to nebyl žádný problém, jenže to si bude muset ještě dva roky počkat.

Prodej je logickým řešením

Mluvčí Sazky Václav Friedmann řekl, že o inzerátu nabízejícím přeprodej cesty kolem světa již slyšel. Nabídka prodeje výherní sázenky mu připadá jako logické řešení, protože podle pravidel výherce nemá nárok na vyplacení ekvivalentu výhry v penězích.

„Ale poukaz může poskytnout třetí osobě na základě písemného souhlasu výherce, který bude podepsán zástupci CK Fischer,“ sdělil Právu Friedmann.

Mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch uvedl, že i rozdělení výhry s cizím člověkem je možné. Již několikrát se společnost, kterou zastupuje, setkala s tím, že někdo vyhrál dovolenou, na kterou se mu nechtělo, nebo v dané chvíli spíš upotřebil peníze, a proto poukaz raději prodal. Tento případ je však výjimečný výší výhry.

Anketa

Co byste dělali s výhrou, jako je cesta kolem světa?
Výhru bych využil/a
44 %
Prodal/a bych ji
48,9 %
Cestu bych daroval/a
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1535 čtenářů.

Výběr článků

Načítám