Hlavní obsah

Změna tarifů souvisí s klesající spotřebou elektřiny, připouští ERÚ

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úprava výpočtu plateb za regulované ceny elektřiny tak, aby hrála větší roli kapacita jističů, má předejít tzv. vodárenskému efektu. Ten se projevuje tak, že při poklesu spotřeby v rozporu s principem trhu roste i cena za jednotku a celková platba. Nový systém má být spravedlivější, argumentuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Připouští, že konkrétní podobu tarifů bude ještě ladit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jistič u elektroměru

Článek

Regulované ceny tvoří zhruba polovinu celkové faktury za elektřinu, dosud se počítají převážně podle spotřeby, nově by měla hrát větší roli kapacita hlavního jističe.

„Spotřebitelé by mohli začít doplácet i na tzv. vodárenský efekt, tedy že čím menší je celková spotřeba elektřiny, tím vyšší je cena za jednotku, a tedy celková platba. Stalo se to například v plynárenství v jižních Čechách, kdy bankrot jediného zákazníka, výrobny papíru, zvýšil cenu distribuce pro všechny spotřebitele v jižních Čechách o šest procent, protože se mezi ně náklady musely rozpočítat. Tomu by měl nový tarifní systém zabránit,“ řekl Novinkám mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sítě potřebují investice

ERÚ dosud argumentoval jinak. Především tím, že tarify jsou již zastaralé a nepočítají s velkým rozvojem nezávislých zdrojů. Věci spolu souvisí - kdyby teoreticky spotřeba elektřiny odebírané ze sítě kvůli rozmachu solárních elektráren na domech klesla o třetinu, klesly by podle současného systému téměř o třetinu i platby za přenos, údržbu a rozvoj sítí. Pode ERÚ si sítě kvůli výkyvům obnovitelných zdrojů žádají značné investice, jinak hrozí až masivní výpadky - blackout.

Aby se při poklesu spotřeby výše plateb na distribuci udržela stejná, musely by  stoupnout regulované ceny. To by podle současného systému dopadlo na ty, kterým se spotřebu snížit nepovedlo, protože například nemají na investice do solárních panelů či baterií, tedy ti „chudší“. Podobně nedávno argumentovalo také ministerstvo průmyslu.

Na rozdíl od obchodníků s elektřinou, kterých jsou desítky, má distributor elektřiny v daném místě monopol. V Česku jsou pouze tři - ČEZ, PRE a E.ON. Proto jsou ceny regulované, jinak by si je distributoři mohli diktovat. ERÚ upravuje tarify a distribuční sazby tak, aby pokrývaly náklady a „přiměřený zisk“ distributorů.

ERÚ zdůrazňuje, že současný návrh je jen matematický model, který ukazuje, kolik ve skutečnosti jednotlivé spotřebitele provoz na síti stojí. Z toho se nyní budou vypočítávat tarify a ani není jisté, že nový systém skutečně bude zaveden, pokud by měl příliš velké negativní dopady. To nedávno potvrdila šéfka ERÚ Alena Vitásková při jednání s poslanci hospodářského výboru. [celá zpráva]

Úřad si i přes následná mírnější vyjádření ale stojí za tím, že platby podle jističů jsou spravedlivější.

„Je prostě pravda, že když si někdo jednou za dva roky zapne svářečku, ale má na ni připravenou kapacitu, jeho rezervace v síti stojí hodně peněz. Je to podobné jako u připojení k internetu: pokud máte rychlost připojení 100 Mbit/s, také zaplatíte mnohem více než za poloviční připojení, i když si každý den nestahujete filmy a tu vysokou rychlost nevyužijete,“ dodal Chvojka.

Jak se změní roční účet za elektřinu (modelové příklady)
STS*NTS*rozdíl
chalupář se silným jističem (3x25A, d61D, roční spotřeba VT* 600, NT* 400)5 8548 8272 973
chalupář s běžným jističem (1x25A, d61D, VT 600, NT 400)5 5495 662113
byt s nízkou spotřebou (1x25A, D02d, 1200 kW)6 3176 599282
byt s nízkou spotřebou, elektrický sporák (3x25A, D02d, 1200 kWh)7 08610 9183 832
byt s vyšší spotřebou (ohřívá vodu) (3x25A, D25d, VT 3000, NT 200018 67216 844-1 828
dům s vysokou spotřebou (ohřívá vodu, topí) (3x25A, D45d, VT1000, NT180046 05044 840-1 210
STS - starý tarifní systém, NTS - nový tarifní systém. VT - vysoký tarif, NT - nízký tarif, roční spotřeba v kWh. Částka uvádí celkovou změnu na faktuře včetně platby za spotřebu silové elektřiny včetně DPH. Výpočet: Kalkulátor ERÚ

Podle Ondřeje Touše z ERÚ, který nový systém tarifů na úřadu připravoval, se celkový obnos peněz vybraných od zákazníků, nezmění. Jen se změní distribuce plateb. "Chceme zákazníky motivovat k racionálním požadavkům na síť. Umožní to přesunovat peníze z budování mohutných sítí do těch chytrých," řekl serveru IHNED.cz v narážce na nyní údajně předimenzované jističe části zákazníků.

Princip chytrých sítí je zjednodušeně řečeno takový, že lidé budou prát, ohřívat vodu apod. když zrovna svítí slunce nebo fouká vítr. Spotřebiče by se zapínaly na dálku. Otázkou ovšem je, jak to bude fungovat prakticky.

Zlevní topení elektřinou

To je ale vize delší budoucnosti. I kdyby kvůli zdražení chataři hromadně oslabovali jističe, distributorům to nějakou rychlou úsporu na možné investice nepřinese. Instalované transformátory, kabely a jističe u transformátorů dimenzované na současné požadavky předělávat nebudou.

„To by se nevyplatilo, když už tam to zařízení je,“ řekl Novinkám Jan Švec z elektrotechnické fakulty ČVUT.

Zda má většina domácností odpovídající nebo naddimenzované jističe, si říct netroufá. Ekologické spotřebiče mají sice nižší příkon, jenže lidé mají doma stále víc elektroniky. Některé stále rozšířenější spotřebiče, jako varné desky, přitom vyžadují silnější jističe.

„U novostaveb jsou na jističe normy podle předpokládaného vybavení domácnosti. Mnoho lidí má stejné jističe desítky let, v bytech jsou nejčastější 1x25 ampér, v domech 3x25 ampér,” vysvětluje.

Na zatížení sítí se podle něj naopak může projevit jiný efekt. Když cena silové elektřiny zůstane stejná, znamená navržená úprava regulovaných cen podle jističů zlevnění elektřiny na jednotku spotřeby.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní vypínač

„Říká se, že je to opatření jdoucí proti úsporám. Myslím, že kdo chce šetřit, bude šetřit dál. Ale může se stát, že to změní priority třeba v systémech vytápění, že se někde najednou vyplatí topit elektřinou. To potom může mít dopad na zatížení sítí, protože to jsou velké výkony,“ dodal Švec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám