Hlavní obsah

Rusko hledá cesty k vylepšení rozpočtu. Chce víc zdanit benzín a naftu

Moskva

Výbor ruské vlády v pondělí schválil zvýšení spotřební daně na pohonné hmoty, které má podpořit příjmy ruského státního rozpočtu. Agentuře Reuters to řekly rezortní zdroje. Opatření by mělo vstoupit v platnost 1. dubna, ještě ho ale musí přijmout ruský parlament.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Doprava na Tverské ulici v Moskvě

Článek

Spotřební daň u benzínu vysoké jakosti Euro V by měla stoupnout o víc než třetinu na 10 130 rublů (3120 Kč) za tunu. U ostatních typů benzínu by se daň měla zvýšit zhruba o čtvrtinu na 13 100 rublů za tunu, napsala agentura Reuters.

Daň na naftu by se měla podle návrhu zvednout o 1 143 rublů na 5 293 rublů za tunu.

Ruská ekonomika se v poslední době potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářskou situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli ruskému postupu v ukrajinské krizi.

Hrubý domácí produkt Ruska se loni propadl o 3,7 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize.

Světové ceny ropy se od poloviny roku 2014 kvůli převisu nabídky nad poptávkou propadly o více než dvě třetiny. Prodej ropy a zemního plynu přitom v Rusku zajišťuje více než polovinu příjmů státního rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám