Hlavní obsah

Český průmysl loni rostl o 4,4 procenta, konec roku byl slabý

Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku loni meziročně stoupla o 4,4 procenta. Navázala tak na růst z roku 2014. Za samotný prosinec výroba meziročně reálně vzrostla o 0,7 procenta, po očištění o vliv počtu pracovních dnů ale klesla o 1,7 procenta. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

V samotném prosinci přispěla k meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce výroba motorových vozidel, která stoupla o 12,4 procenta. Naopak o 6,4 procenta klesla výroba strojů a zařízení a o 13,3 procenta se snížila výroba chemického průmyslu. Tržby v prosinci meziročně klesly o 1,4 procenta a hodnota nových zakázek o tři procenta vzrostla.

„Že prosinec nebude ve znamení silných čísel, se dalo do jisté míry čekat. Ať už v důsledku vysokých srovnávacích základů, nebo přetrvávajícího negativní trendu produkce těžebního průmyslu a energetiky. Do hry však v závěru roku vstoupily – podle statistického úřadu – ještě celozávodní dovolené, které vychýlily výsledek směrem dolů. Pokud tomu tak skutečně je, nemusel by být prosincový výsledek průmyslu nijak alarmující,” řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

Mzdy stouply o necelá tři procenta

K růstu průmyslu za celý loňský rok přispěla nejvíce výroba motorových vozidel, která posílila o 11,5 procenta. Polepšila si také výroba pryžových a plastových výrobků, která stoupla o 9,8 procenta, a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků s růstem o 6,7 procenta.

Naopak pokles vykázala například výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, a to o 2,2 procenta. Produkce chemických látek a chemických přípravků klesla o 5,7 procenta a těžba a dobývání o 1,7 procenta.

Nové zakázky ve vybraných odvětvích loni vzrostly i v tuzemsku. Růst u zahraničních zakázek byl ale výraznější a dosáhl osmi procent, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 2,1 procenta.

Rovněž počet zaměstnanců a výše mezd loni rostly. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více pracovníky se v průmyslu meziročně zvýšil o 3,4 procenta a průměrná hrubá měsíční mzda stoupla o 2,6 procenta na 28 344 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám