Hlavní obsah

Českým drahám loni ubylo 400 tisíc cestujících

České dráhy loni přepravily 169 716 000 cestujících. Ve srovnání s rokem 2014 jde o mírný pokles o 429 000 pasažérů. Vyšší počet přepravených osob zaznamenala dálková a příměstská doprava, ztrácely naopak regionální vlaky, řekl v pátek předseda představenstva ČD Pavel Krtek.

Foto: Novinky.cz s použitím Právo

Počty cestujících Českých drah

Článek

Počet cestujících ovlivnily podle ČD zejména rozsáhlé výluky na železnici a v případě přeshraniční dopravy také migrační krize. V předchozích letech přitom počty cestujících ČD rostly.

„Přestože v některých dnech jezdilo až 500 autobusů náhradní dopravy, není důsledkem výluk to, že by lidé upustili od železniční dopravy," řekl člen představenstva zodpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

Méně studentů z venkova

Mírný pokles v regionální dopravě se podle něj týkal zejména venkovských regionálních tratí, kde je v posledních letech znát demografická změna, spojená s odchodem lidí do měst, která je z pohledu železniční dopravy spojena zejména s úbytkem studentů.

Přesun lidí z menších sídel do metropolí je podle Krtka celoevropský jev, se kterým se setkávají i zahraniční železniční dopravci. V Česku jej dokazují rovněž rostoucí počty cestujících v příměstské dopravě a v rychlíkové dopravě mezi velkými městy. Zhruba desetiprocentní nárůst cestujících ČD například zaznamenaly na trati mezi Prahou a Ostravou, na které se státní dopravce potýká se soukromou konkurencí.

Související téma:

České dráhy

Migrační krize pak měla vliv zejména na přeshraniční dopravu ve směru do Rakouska a Maďarska. Podle Krtka se v prvních osmi měsících roku vyvíjela slibně, ale v posledním čtvrtletí se na počtu cestujících do těchto destinací negativně projevil proud migrantů přes nádraží v Budapešti a uvažované zastavení vlakového spojení mezi Prahou a Rakouskem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám