Hlavní obsah

Vánočním trhům hrozí, že budou bez svařáku

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Sněmovna schválí v nynější podobě vládní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, lidé si už na vánočních trzích nebudou moci dopřát svařené víno a pracovní oslavy budou bez alkoholu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vánoční trhy

Článek

Zaznělo to ve středu na zasedání sněmovního ústavně-právního výboru, který tuto vládní předlohu, jejímž předkladatelem je ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), podrobil ostré kritice.

„Když je něco považováno ve společnosti za normální, pak je nenormální to zakazovat. Třeba sklenku alkoholu při oslavě jmenin zaměstnance na pracovišti či v nemocnici,“ uvedl například poslanec Marek Benda (ODS).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za nepřiměřenou označil přísnost vládní předlohy i poslanec Marek Černoch (Úsvit). „Vánoční trhy bez svařeného vína si nelze představit,“ konstatoval. A za absurditu označil, že kouření chce vláda tímto zákonem zakázat i v předzahrádkách restaurací.

Na trhu nanejvýš desítku

Podle vládního návrhu má být kouření zakázáno nejen ve všech stravovacích zařízeních včetně venkovských hospod, ale i v kavárnách a čajovnách. Kouřit ani požívat alkohol se nebude smět ve všech vnitřních prostorách firem, škol i zdravotnických zařízení. A na farmářských a vánočních trzích či sportovních akcích, jichž se účastní i mladí lidé do osmnácti let, se má prodávat nanejvýš desetistupňové pivo.

„Například při Grand Prix v Brně by v takovém případě návštěvnost určitě klesla. Ve Valticích i jinde v republice jsou zase vinařské školy, a asi by v nich nebylo moc rozumné zakázat alkohol. To bychom se mohli dostat do situace, která potkala chemické školy, jež nemohly pracovat s chemikáliemi,“ upozornil předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Ještě rezolutnější byla vůči vládní předloze poslankyně Marie Benešová (ČSSD). „Jsem nekuřák, ale tady si připadám jako z jiného světa. Myslím, že máme jiné problémy, které bychom měli řešit. Jak mám ministra Němečka ráda, tak v návrhu tohoto zákona notně ujel,“ prohlásila Benešová.

Poslanci navrhnou desítky změn

Náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar ústavně-právní výbor ujistil, že všemi připomínkami se bude ministerstvo vážně zabývat.

Jisté už je, že při druhém čtení vládní předlohy, k němuž ve Sněmovně dojde na březnové schůzi, padne řada pozměňovacích návrhů. Například poslan­kyně Helena Válková oznámila, že sama jich předloží šest. Mezi nimi i návrh, aby se zákaz kouření na zastávkách městské hromadné dopravy netýkal jen krytých přístřešků, ale celého prostoru, kde nastupují cestující.

Anketa

Dáváte si na trzích svařák nebo punč?
ano
92,8 %
ne
7,2 %
Celkem hlasovalo 3679 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám