Hlavní obsah

Rok hojnosti: Tržby obchodů rekordně rostly

Aktualizováno

Tržby obchodníků loni vzrostly meziročně o 5,9 procenta, což je nejrychlejší tempo od roku 2008. V prosinci, kdy tradičně vrcholí vánoční nákupy, tržby zvolnily meziroční růst na 6,7 procenta po listopadových 6,8 procenta. Vyplývá to z informací, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

„Celý rok 2015 lze z pohledu tuzemského maloobchodu označit jako rok hojnosti. Růst české ekonomiky se pozitivně odráží na trhu práce v podobě poklesu nezaměstnanosti a rychlejšího růstu mezd," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Důležitou roli hraje podle analytika Komerční banky Marka Dřímala i propad cen ropy. Lidem totiž díky poklesu cen pohonných hmot zůstává víc peněz na nákupy jiného zboží. „Domácí spotřeba bude táhnout ekonomiku i letos,” uvedl Dřímal.

Lidé víc tankují

Prodej pohonných hmot loni vzrostl o osm procent a byl nejrychleji rostoucí položkou maloobchodu. Výrazněji rostly tržby za pohonné hmoty naposledy v roce 2008, kdy stouply o 13,1 procenta. V samotném prosinci čerpadláři utržili za prodej benzínu a nafty o 12,5 procenta meziročně více.

Tržby za nepotravinářské zboží loni vzrostly o 6,8 procenta, za potraviny obchodníci utržili o 3,9 procenta více než v roce 2014. Nejvyšší, téměř pětinový růst (19,7 procenta) zaznamenaly tržby za zboží prodávané přes internet či prostřednictvím zásilkové služby.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel, které statistici do hlavního ukazatele nezahrnují, se loni zvýšily o 11,5 procenta. Za prodej aut obchodníci utržili o 12,3 procenta více než předloni, za opravy motoristé zaplatili o 8,3 procenta víc.

Ve všech měsících loňského roku tržby překročily předloňskou úroveň. Nejvýrazněji rostly v únoru, kdy obchodníkům vzrostly tržby o 7,3 procenta. Naopak nejpomalejší tempo růstu bylo v srpnu 3,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám