Hlavní obsah

Zlevňování benzínu končí, cena ropy stoupá

Právo, Martin Procházka

Radostné zprávy pro motoristy v podobě klesajících cen benzínu a nafty zřejmě brzy končí. Ceny ropy na světových trzích totiž v posledních dnech poměrně výrazně rostly, a tak se v polovině února snižování cen zřejmě zastaví.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ceny pohonných hmot na snímku z 20. ledna u čerpací stanice u Chlumce na Ústecku

Článek

Nejprodávanější Natural 95 stál podle agentury CCS ve středu průměrných 27,48 koruny za litr, nafta se prodávala v průměru za 25,66 Kč. Ceny nicméně ještě o několik desítek haléřů klesnou a Natural 95 by se mohl dostat až k hranici 27 korun za litr.

Ještě více by mohla před stagnací cen zlevnit nafta.

Ropa míří k 35 dolarům

Pohonné hmoty jsou nyní nejlevnější od podzimu 2009, tedy za více než šest let. „Průměrná cena benzínu od začátku roku klesla o 80 haléřů, nafta zlevnila dokonce o 1,52 Kč,“ řekl Právu ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Další zlevnění by mohlo přijít v případě, že by si pumpaři snížili marže. „Marže distributorů jsou stále nad průměrem přibližně o korunu za litr,“ dodal Tomčiak.

Cena severomořské ropy Brent se nyní pohybuje kolem 34,50 dolaru za barel, přičemž ještě v polovině ledna stála kolem 28 dolarů. Lehká americká ropa West Texas Intermediate stojí nyní asi o dolar méně než Brent.

„Cenu tlačí vzhůru spekulace o tom, že Rusko a Saúdská Arábie budou diskutovat o postupné redukci těžby. Ruský ministr energetiky Alexander Novak uvedl, že na únor je naplánované setkání Ruska a ropného kartelu OPEC ohledně ropné produkce. OPEC tuto informací zatím odmítá. Rusko i Saúdská Arábie produkují blízko svých historických maxim,“ vysvětlil Tomčiak.

Při avizovaném snížení těžby v Saúdské Arábii a Rusku o pět procent by na trh podle Tomčiaka denně přišlo o milión barelů ropy méně.

Na trhu je ropy dostatek

Ani případné snížení těžby ale nepovede k nedostatku ropy na světových trzích. „Nabídka ropy na trhu je obrovská. Zásoby v USA stouply díky přebytku na nejvyšší úroveň od velké deprese. Velké rafinérie chtějí, aby námořní dopravci zpomalili rychlost tankerů,“ vysvětlil Tomčiak.

Společnost Euronav, která je největším evropským operátorem supertankerů, uvedla, že byla požádána, aby snížila rychlost na 13 uzlů z obvyklých 15. Zácpa v evropských a asijských přístavech by se tak mohla dočasně zmírnit. Přebytek by měl podle Tomčiaka přetrvat i díky nedávnému zrušení sankcí vůči Iránu, který by v nejbližších týdnech měl svoji těžbu zvýšit o minimálně půl miliónu barelů ropy denně. Taktéž se bude snažit prodat rozsáhlé zásoby ropy uložené v tankerech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám