Hlavní obsah

Pizza, pivo…. Co je ještě dražší než barel černého zlata?

Právo, mcm

Na dramatický pokles cen ropy reagují lidé různě. Třeba tím, že s překvapením zjišťují, co všechno už dnes stojí více než „černé zlato“.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Zásobníky ropy ve Valdezu na Aljašce

Článek

První jsou samozřejmě na řadě samy barely čili ocelové sudy o objemu 159 litrů, na něž se těžba ropy dodnes počítá. Takový sud dnes v maloobchodním prodeji přijde na 99 dolarů.

Ropa je však už třikrát levnější než její „měrný obal“, který se ovšem pro ještě před časem cennou surovinu dávno nepoužívá ve větší míře.

„Dražší než barel ropy jsou i dvě velké pizzy,“ tweetoval podle britských médií Ol’ Brandon, zatímco jakýsi Derek Murray vtipkoval tamtéž: „Je jistě jen otázkou času, kdy bude barel ropy stát méně než pinta piva v londýnské hospodě.”

Vede i mléko

V Kanadě se zatím musí spotřebitelé spokojit s tím, že cena uvedeného množství suroviny je nižší než cena dvou čtyřplechovkových balení piva. A v Americe si zase spočítali, že za cenu barelu vytěžené suroviny by člověk dnes stěží pořídil pár levných kalhot.

Propad cen ropy se promítá i do prodeje pohonných hmot. Už teď stojí v USA galon (asi čtyři litry) benzínu dvakrát méně než stejné množství mléka, upozornila agentura Bloomberg.

Tak výrazný cenový nepoměr mezi ropou a mlékem panoval naposledy před dvanácti lety, připomínají experti. Ještě větší mohl být v roce 2001, kdy cena barelu spadla na 26 dolarů, nebo o tři roky dříve, kdy sud ropy stál pouhých 16,5 dolaru.

Do těchto cenových spekulací zaznívá nespokojené mručení, že firmy nepromítají klesající cenu energetické suroviny dostatečně do cen svých výrobků a služeb. Tak britská asociace cestovních kanceláří odhadla, že zlevnění suroviny ušetřilo britským leteckým firmám více než tři miliardy liber, tedy přes sto miliard korun.

Život s břidlicí

Za výhodnou cenu pro těžbu ropy z břidlic se donedávna považovala hranice 90 dolarů za barel. Nyní však experti tvrdí, že novou hranicí je šedesát dolarů.

Těžaři však mohou díky technickým pokrokům dosahovat zisky i při ceně 45 dolarů za barel. Platí to aspoň pro dvě nejvýnosnější ropné pánve USA, pro Permian Basin a Eagle Ford Shale.

Loni se však ropa několik měsíců prodávala pod touto cenou a letos už klesla i pod třicet dolarů.

I u nejvýnosnějších vrtů to podle francouzské banky Société Générale jen tak tak uhradí náklady na elektřinu a mzdy. O ziscích či investicích už nelze ani mluvit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám