Hlavní obsah

Z malajsijského státního investičního fondu mohlo být ukradeno 100 miliard

Z malajsijského státního investičního fondu 1MDB mohly být ukradeny zhruba čtyři miliardy dolarů (100 miliard Kč). Tvrdí to podle serveru BBC švýcarská prokuratura, která loni začala fond vyšetřovat kvůli podezřením zahrnujícím korupci a praní špinavých peněz. Fond byl založen v roce 2009 k financování projektů pro hospodářský a sociální rozvoj Malajsie.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Švýcarský generální prokurátor Michael Lauber uvedl, že vyšetřování "již odhalilo vážné známky toho, že peníze byly zpronevěřeny". Část peněz byla podle Laubera přesunuta na švýcarská konta vlastněná bývalými veřejnými činiteli Malajsie a bývalými i současnými veřejnými činiteli Spojených arabských emirátů.

Lauber rovněž uvedl, že oficiálně požádal Malajsii o pomoc při vyšetřování.

Malajsijské úřady loni v červenci začaly vyšetřovat fond 1MDB kvůli podezření, že stovky miliónů dolarů z něj byly vyvedeny na osobní konta premiéra Najiba Razaka.

Tento týden však nový malajsijský generální prokurátor Mohamed Apandi Ali oznámil, že částka 681 miliónů dolarů, která se loni objevila na osobních bankovních účtech premiéra, nepocházela z fondu 1MDB, ale byla darem od saúdské královské rodiny. Nešlo prý o trestný čin ani korupci a premiér většinu sumy vrátil.

Reklama

Výběr článků

Načítám