Hlavní obsah

Americká ekonomika brzdí, lidé méně utráceli

Americká ekonomika zpomalila v posledním čtvrtletí růst na 0,7 procenta z dvouprocentního tempa v předešlém kvartále. Oznámilo to v pátek v předběžném odhadu ministerstvo obchodu USA. Hlavní brzdou expanze bylo dočasné omezování podnikatelských zásob a horší bilance zahraničního obchodu, slabší ale byly i spotřebitelské výdaje.

Foto: Chris Keane, Reuters

Zaměstnanci továrny na elektroniku v Jižní Karolíně

Článek

Za celý loňský rok se hrubý domácí produkt (HDP) největší světové ekonomiky zvýšil o 2,4 procenta, tedy stejně jako v roce 2014.

Ekonomové dotázaní agenturou Reuters odhadovali pro čtvrté čtvrtletí růst HDP na 0,8 procenta. Růstové tempo bylo na konci roku nejslabší od prvního čtvrtletí, kdy kvůli mrazivé zimě ekonomika rostla jen o 0,6 procenta.

Klesly investice do těžby ropy

Americký vývoz v poslední době podkopává kurz dolaru, který loni proti měnám hlavních obchodních partnerů USA získal 11 procent.

Spotřebitelské výdaje, které tvoří asi dvě třetiny HDP, vzrostly tempem 2,2 procenta po tříprocentním růstu ve třetím čtvrtletí. Ke konci roku na ně mělo negativní vliv teplé počasí, které snížilo nákupy zimního oblečení a omezilo poptávku po vytápění.

Podnikatelské výdaje nadále srážel propad investic v energetickém sektoru, který odráží rok a půl trvající sestup cen ropy. Investice do těžby klesly o 39 procent a za celý rok se snížily o 35 procent, nejvýrazněji od roku 1986. Celkové se podnikatelské investice do vybavení snížily o 2,5 procenta, investice do obytné výstavby naopak vzrostly o 8,1 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám