Hlavní obsah

Unipetrol vydělal rekordních sedm miliard, i přes loňský požár v Záluží

• Aktualizováno

Petrochemický holding Unipetrol, majitel čerpacích stanic Benzina, se loni přehoupl do rekordního čistého zisku 7,036 miliardy korun z předloňské ztráty 556 miliónů korun. Ztrátu společnost vykazovala každoročně od roku 2011. Tržby meziročně klesly o 12 procent na 108,9 miliardy korun. Výsledky přitom výrazně ovlivnil loňský požár etylenové jednotky v Záluží. Hospodářské výsledky zveřejnila firma na svém webu.

Článek

"Za rok 2015 společnost Unipetrol dosáhla mimořádného provozního zisku na úrovni téměř 11 miliard korun. Podařilo se nám využít příznivého makroprostředí, především velmi dobrých rafinérských i petrochemických marží," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski.

Zvýšily se také prodeje rafinérských produktů po dokončení akvizice akciového podílu v České rafinérské, dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry chemičky krátce po výbuchuVideo: Pro Novinky M.A., Novinky

Mimořádné náklady

"Nebýt srpnové havárie, mohl být čistý zisk dle našeho odhadu patrně ještě o asi 1,5 až 1,7 miliardy korun vyšší," řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Po několikadenním požáru v Záluží stála v srpnu celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinérie. Společnost odhaduje, že od pojišťovny by mohla získat zpět náklady na opravu škody na majetku 4,1 miliardy korun, ušlý obchodní zisk v loňském roce 2,4 miliardy korun a ostatní provozní náklady vzniklé v souvislosti s požárem přibližně 156 miliónů korun.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Dým valící se z Unipetrolu

„Ve výsledcích nás negativně překvapily celkové náklady spojené s opravou ethylenové jednotky ve výši 4,1 miliardy korun. Přestože je společně pojištěna jak proti materiálním škodám, tak proti ušlému zisku, máme obavy o časový soulad částky získané od pojišťoven a cílem opravit jednotku v následujících deseti měsících," uvedl analytik Patria Finance Ondřej Koňák.

Etylenová jednotka by měla být uvedena znovu do provozu na minimální výkon s přibližně 65procentním využitím kapacity v červenci. Naplno by měla jednotka fungovat v říjnu.

Unipetrol v lednu podepsal smlouvu s rakouskou OMV o převzetí 68 čerpacích stanic, celkem jich tak v Česku bude mít přes čtyři stovky. [celá zpráva]

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Právě Orlen drží v Unipetrolu většinový, 63procentní podíl. Dalších 23,7 procenta akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J Zbytek drží investiční fondy a další menšinoví akcionáři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám