Hlavní obsah

Ředitelství silnic chce nakoupit váhy pro kamióny za 180 miliónů

Aktualizováno

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje nakoupit zařízení pro vysokorychlostní vážení kamiónů za jízdy na dálnicích za 150 až 180 miliónů korun. Vyplývá to z předběžných informací uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. Systém by mohl začít fungovat od listopadu příštího roku. Nahradit má současné mobilní váhy, jejichž efektivita je výrazně nižší, řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Zatímco při vážení vozidel na mobilních stacionárních vahách, kdy proces zvážení jednoho vozidla (včetně vyřízení dokladů) může trvat kolem 30 minut, jsou vozidla na vysokorychlostních vahách zvážena během jízdy, aniž by musela jakkoliv zpomalit, nebo snad byla odkloněna ze své trasy," uvedl Studecký.

ŘSD si proto od pořízení nových vážících zařízení slibuje významný úbytek přetížených kamiónů, které ničí povrch vozovek.

Celkem plánuje Ředitelství silnic a dálnic nová zařízení trvale instalovat zhruba na dvacítce míst a v horizontu dvou až tří let pokrýt většinu tuzemských dálnic.

V roce 2011 například ministerstvo dopravy uvádělo, že přetížených kamiónů jezdilo na českých silnicích 30 procent a že mohou snížit životnost silničních staveb bezmála o třetinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám