Hlavní obsah

Britské Tesco záměrně oddalovalo platby dodavatelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Největší britská maloobchodní společnost Tesco záměrně oddalovala platby dodavatelům, aby zlepšila svou finanční situaci. V úterý to uvedl britský regulátor pro potravinářský trh. Firma, která se potýká se zpomalujícím růstem na britském trhu, tak prý porušila pravidla na ochranu dodavatelů. Tesco uvedlo, že závěry zprávy přijímá.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo supermarketu Tesco v Londýně

Článek

Ombudsmanka pro tento segment Christine Taconová se začala věcí zabývat loni v únoru po masivním účetním skandálu ve společnosti. Firma předloni v září přiznala, že v důsledku chybného zaúčtování plateb od dodavatelů nadhodnotila své zisky o 250 miliónů liber (8,87 miliardy korun). Tato částka byla po zpřesnění stanovena na 326 miliónů liber (11,6 miliardy korun).

Taconová pokutu supermarketu uložit nemůže. K porušení pravidel totiž došlo dříve, než ombudsmanka k takovému kroku získala pravomoci, napsal britský list The Guardian.

Generální ředitel Teska Dave Lewis uvedl, že firma se za tento postup omlouvá. Společnost prý již změnila způsob práce a nadále bude postupovat v souladu s doporučeními, která jí ombudsmanka navrhla.

Tesco je třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Od roku 1996 působí rovněž na českém trhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám