Hlavní obsah

Ropa začala zdražovat kvůli mrazu

Světové ceny ropy v pátek dopoledne navázaly na čtvrteční růst, zvýšily se až o pět procent a vystoupily nad hranici 30 dolarů za barel. K růstu jim pomohlo chladné počasí ve Spojených státech a v Evropě i zotavení na finančních trzích. Obchodníci po nedávném propadu cen na dlouholetá minima vybírali zisky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

Severomořská ropa Brent kolem 09:45 SEČ přidávala zhruba 4,6 procenta na 30,60 USD za barel. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) si připisoval 3,8 procenta na 30,64 USD.

Ceny ropy se relativně výrazně zotavily již ve čtvrtek. Přispěl k tomu zejména komentář prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, který nevyloučil další opatření na podporu ekonomiky.

V pátek k růstu cen přispělo silné sněžení na východě USA a mrazivé počasí v částech kontinentální Evropy, které zvyšují poptávku po topném oleji. Východ USA se připravuje na sněhovou kalamitu. [celá zpráva]

Výrazné zvýšení cen se nečeká

Jen málo analytiků ale věří, že letošní turbulence na trhu jsou u konce. Ropa od začátku roku ztratila asi 25 procent hodnoty, především kvůli obavám z nadměrné nabídky suroviny na trzích.

Související témata:

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Nový šéf Evropské centrální banky Mario Draghi

Ve čtvrtek zhoršila svou prognózu pro tento rok ratingová agentura Moody's. Cenu Brentu i WTI předpokládá letos na úrovni 33 dolarů za barel. V případě Brentu to je o deset dolarů méně, než kolik agentura odhadovala dříve. Prognóza pro WTI je o sedm dolarů nižší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám