Hlavní obsah

U Zlatého tygra dostali pokutu za nedotočené pivo. Upravili míru

• Aktualizováno
Novinky, tov

Ani udělení pokuty 70 tisíc korun neodradilo jednu z nejznámějších pražských pivnic U Zlatého tygra od čepování piva pod míru. O opakovaném pochybení v úterý informovala Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Pivnice se hájí tradiční metodou čepování „na jeden ráz” a před týdnem upravila v menu objem piva na 0,45 litru.

Foto: Profimedia.cz

Pivnice U Zlatého tygra

Článek

„V rámci kontrol inspektoři SZPI opakovaně zjistili nevyhovující objem podávaného točeného piva v pivnici U Zlatého tygra na adrese Husova 17 v Praze. Objem natočeného piva nižší o výrazných 10–15 procent u všech, celkem sedmi, měřených vzorků zjistili inspektoři během dvou kontrol uvedené provozovny,” uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Pivnice v centru Prahy je oblíbeným podnikem s velkou tradicí,  kterou ve svých povídkách proslavil například spisovatel Bohumil Hrabal.

První kontrola proběhla loni v květnu. Dva inspektoři SZPI si v pivnici objednali dvě velká piva, u kterých naměřili objem 0,428 a 0,448 litru.

Další pokuta bude vyšší

„Provozovatel tím porušil evropské nařízení, které stanoví, že informace o potravinách nesmějí být zavádějící, zejména pokud jde o charakteristiky potraviny a zvláště o množství. V rámci správního řízení SZPI uložila pokutu ve výši 70 tisíc korun, která již nabyla právní moci a provozovatel ji uhradil,” uvedl Kopřiva.

Druhé kontroly provozovny v listopadu, která měla za cíl ověřit, zda provozovatel přijal opatření zamezující klamání spotřebitele, se účastnilo pět inspektorů. Objem přeměřených vzorků se pohyboval od 0,424 litru po 0,457 litru.

„Provozovatel tak opakovaně závažným způsobem porušil evropské nařízení a SZPI zahájí další správní řízení o uložení pokuty. Při opakovaných zjištěních porušení právních předpisů navrhuje uložení pokuty vždy vyšší než v předchozím případě, aby měla sankce žádoucí motivující efekt, ” dodal mluvčí.

Upravili míru

Jak si všimli i čtenáři Novinek, pivnice na svém webu uvádí u piva objem 0,45 litru. K této změně ale přistoupili až po kontrolách. Cena zůstala stejná.

„Pivo čepujeme na jeden ráz, což je doporučená metoda podle Plzeňského Prazdroje. Při takovém způsobu čepování je míra pohyblivá, někdy pod, někdy nad rysku. Jenže to kontroly nezajímá, oni mají nulovou toleranci. Proto jsme před týdnem v menu i na webu míru u piva upravili na 0,45 litru,“ řekl Novinkám zaměstnanec, který zde pivo čepuje desítky let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám