Hlavní obsah

Mzdy zaměstnanců Alberta stoupnou o tři procenta

• Aktualizováno

Základní mzdy v obchodním řetězci Albert se od března zřejmě zvýší všem zaměstnancům o tři procenta. Vedení společnosti ve čtvrtek odpoledne přistoupilo na požadavek odborů. Vyplývá to z vyjádření firmy i odborářů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prodejna potravin Albert na ilustračním snímku

Článek

Společnost Ahold, která obchody Albert provozuje, chtěla původně zvýšit mzdy v průměru o tři procenta, ale v závislosti na ročním hodnocení výkonu zaměstnance. Odbory nevylučovaly protestní akce. Ahold je v ČR jedním z největších soukromých zaměstnavatelů se 17 000 pracovníky.

„Společnost přehodnotila přístup ke způsobu ročního navyšování mezd v návaznosti na jednání s odborovými organizacemi i zpětnou vazbu kolegů v obchodech,” uvedl mluvčí Aholdu Jiří Mareček.

Plošné zvýšení se týká všech zaměstnanců v obchodech na nemanažerských pozicích, například prodavačů, pekařů, řezníků, skladníků a vedoucích úseků. Týkat se nebude pouze těch, kteří nastoupili do společnosti nově a jejich základní mzda se změní po skončení zkušební doby.

Odbory: Máme nejnižší mzdy v oboru

„Odpoledne se uskutečnilo další jednání mezi managementem a odbory ohledně navýšení mezd. Podle posledních informací Ahold zřejmě přistoupí na naše požadavky a navýší mzdu o tři procenta fixně všem provozním zaměstnancům,” uvedla mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Aneta Bednářová.

Podle odborů půjde reálně zhruba o zvýšení mezd o 350 korun měsíčně. Průměrné mzdy například pokladních se v Aholdu pohybují kolem 12 000 korun hrubého. Podle Bednářové je Albert dlouhodobě řetězec s nejnižším odměňováním na českém trhu.

Podle Aholdu se od ledna také zvýšil příjem zaměstnanců formou variabilní složky až o deset procent. Ta je vyplácena formou poukázek každých 14 dnů, za poukázky lze nakoupit pouze v Aholdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám