Hlavní obsah

Mzdy letos porostou ve státním sektoru i v soukromých firmách

Právo, Jakub Svoboda

Po listopadovém růstu platů ve veřejné sféře se může těšit na vyšší mzdy i většina zaměstnanců v soukromých firmách. Řada velkých podniků zvedla mzdy svým pracovníkům už od ledna, další firmy se k tomu letos chystají.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Podle mezinárodního průzkumu společnosti KPMG plánuje letos zvýšit mzdy svým zaměstnancům 72 procent velkých firem působících v Česku. Vede je k tomu zejména rostoucí konkurence na trhu práce a optimistický ekonomický výhled.

Oproti minulým letům však chce letos svým pracovníkům přidat i více majitelů malých a středních firem. Podle průzkumu, který provedla ČSOB v rámci svého pravidelného šetření Index očekávání firem, zvýší v roce 2016 platy 43 procent menších společností. Loni to přitom plánovalo 38 procent a o rok dříve pouhých 25 procent těchto zaměstnavatelů.

Celkem 53 procent malých a středních firem neočekává v letošním roce ani navýšení, ani snížení mezd, tři procenta to zatím nedokážou vůbec posoudit. Snížit platy se tak chystá jen jedno procento firem, vyplývá z průzkumu, jehož výsledky má Právo k dispozici.

Stát přidával už na podzim

Nejvíc menších firem, bezmála pětina, plánuje zvýšení mezd v rozmezí od 1,5 do tří procent, s vyšším navýšením výdělků počítá devět procent společností.

„Zvýšení mezd mohou nejčastěji očekávat zaměstnanci ve středních firmách s padesáti a více pracovníky. Plánuje to zde více než polovina zaměstnavatelů, zhruba třetina plánuje zvýšení nad hranici inflace,“ poznamenal pro Právo výkonný ředitel útvaru firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Státní zaměstnanci a pracovníci veřejné sféry dostali přidáno už od listopadu loňského roku o tři procenta, učitelé o 3,3 procenta. Zdravotníci si ve výdělcích polepší o pět procent až teď od ledna. Politikům by měly vzrůst platy zhruba o sedm procent.

Ekonomika roste a české firmy chtějí investovat do svých lidí
Jan Žůrek, partner KPMG

Podle ekonomů zvyšování mezd ve firmách nahrává pokračující zlepšování stavu ekonomiky. „Mzdy nadále porostou a nezaměstnanost se bude dále snižovat, i když tempo poklesu už bude slabší,“ uvedl analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

„Ekonomika roste a české firmy chtějí investovat do svých lidí,“ poznamenal pak řídící partner KPMG ČR Jan Žůrek.

Zlepšující se náladu zaměstnavatelů zaznamenal i Index očekávání firem ČSOB. Na konci loňského roku v mezikvartálním srovnání opět vzrostl, a to o 3,4 bodu, a je tak zatím nejvyšší v historii sledování malých a středních podnikatelů.

Některé podniky zvýšily mzdu už od ledna

Řada velkých průmyslových podniků zvýšila mzdy svým zaměstnancům již od ledna. Například pracovníkům ostravské společnosti Vítkovice Steel vzrostly základní mzdy v průměru o 400 korun. V nedalekých Třineckých železárnách se mzdy od ledna zvýšily o čtyři procenta a při případném překročení plánovaného hospodářského výsledku porostou ještě o další dvě.

Největší zaměstnavatel v Karlovarském kraji, těžební společnost Sokolovská uhelná, zvyšuje od ledna podle nové kolektivní smlouvy platné na další dva roky svým zhruba 3200 zaměstnancům mzdy o dvě procenta.

Platy rostou i v dalších odvětvích. Lidé zaměstnaní v energetické skupině ČEZ mají mít letos proti loňsku vyšší mzdy o tři procenta. Zaměstnancům Českých drah vzrostou platy v průměru o 1,7 procenta.

Loni mzdy rostly nejrychleji za pět let

Mnoha lidem se zvýšila výplata už loni, kdy mzdy v Česku rostly nejrychleji za posledních pět let. Zvyšovaly se přitom téměř ve všech oborech. Průměrná hrubá měsíční mzda stoupla v loňském třetím čtvrtletí meziročně o 944 Kč (3,8 procenta) na 26 072 Kč. Reálně, tedy po odečtení inflace, průměrná mzda podle Českého statistického úřadu vzrostla o 3,4 procenta.

Od Nového roku si polepší také zhruba 120 tisíc pracovníků, kteří v ČR dostávají minimální mzdu. Ta se od ledna zvýšila o 700 korun, konkrétně z 9200 Kč na 9900 Kč měsíčně. Základní hodinová sazba pak vzrostla z 55 Kč na 58,70 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám