Hlavní obsah

Prodeje zbraní v USA rostou, Obama chce zpřísnit kontrolu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystané zpřísnění přístupu k střelným zbraním v USA žene nahoru jejich prodeje i cenu akcií výrobců zbraní jako Smith & Wesson. Statistiky ukazují, že prodeje zbraní v USA rostou pravidelně po útocích střelců, píše BBC.

Foto: Novinky

Zbraně vystavené v americkém obchodě řetězce Walmart.

Článek

Akcie největšího světového výrobce zbraní Smith & Wesson rostly v úterý o 12 procent a dostaly se nejvýše od roku 1999. Akcie konkurenčního výrobce Sturm Ruger stouply o víc než sedm procent. Výrazně posílily i cenné papíry výrobce munice Olin, který vlastní slavnou značku Winchester.

Americký prezident Barack Obama chystá soubor nařízení, jimiž chce omezit násilnou činnost související s držením zbraní. Například má být prověřována minulost zájemců o zbraně. [celá zpráva]

Formu prezidentských nařízení volí Obama proto, že americký Kongres v minulosti vždy přísnější kontroly zbraní zablokoval. „Zbrojařská lobby může držet Kongres jako rukojmí, ale nemohou držet jako rukojmí Ameriku. Naše společnost nemůže tolerovat krveprolití,” uvedl Obama na Twitteru. Ve svém statusu také tvrdí, že většina majitelů zbraní souhlasí s „rozumnými opatřeními, která mají chránit životy”.

„Hrozba zpřísnění legislativy kolem zbraní táhne krátkodobý růst tržeb, protože zákazníci spěchají s koupí těch zbraní, které podle nich nemusí být v budoucnu dostupné,” řekl CNN analytik Rommel Dionisio z Wunderlich Securities.

Prodeje rostou i po střeleckých útocích

Společnost Smith & Wesson, která vyrábí třetinu všech revolverů registrovaných v USA, v pondělí vylepšila odhad tržeb. Za tři měsíce do konce ledna očekává tržby 175 až 180 miliónů dolarů (4,4 až 4,5 miliardy korun), dosud počítala se 150 až 155 milióny dolarů.

Firma uvedla, že minulý měsíc po masakru v kalifornském San Bernardinu, kde přišlo o život 14 lidí, začaly některým distributorům docházet nejprodávanější zbraně.

Růst prodejů zbraní v prosinci meziročně stoupl téměř o 40 procent, uvádí BBC s odkazem na statistiky FBI. Ty sledují zájem o koupi střelné zbraně a zhruba odpovídají skutečným prodejům.

Související téma:

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Zájem o nákup zbraně začal stoupat již po zvolení Obamy prezidentem v roce 2008 a výraznější výkyvy nahoru následovaly po masových střelbách v Coloradu, Connecticutu, Jižní Karolíně či naposledy v Kalifornii.

Reklama

Výběr článků

Načítám