Hlavní obsah

USA zažalovaly Volkswagen

Detroit
Aktualizováno

Americké ministerstvo spravedlnosti a Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) podaly v pondělí civilní žalobu na automobilku Volkswagen kvůli manipulaci s emisemi u dieselových motorů. Firmu zažalovaly kvůli tomu, že do 600 000 vozů instalovala zařízení, které umožňovalo skrývat při testech vysoce nadlimitní hodnoty emisí oxidů dusíku. Podle AFP jde ve sporu o 20 miliard dolarů.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Logo automobilky Volkswagen

Článek

Žaloba byla podána u soudu v Detroitu, uvedla televize ABC.

Volkswagen podle žaloby nezákonně instaloval do vozů software, který umožnil zmást kontroly emisí, takže auta při laboratorních testech splnila americké federální emisní standardy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po testech se speciální software vypnul, což umožnilo dosáhnout vyššího výkonu. Vedlo to ale k překročení federálního limitu pro emise až čtyřicetinásobně.

Žaloba také uvádí, že VW porušil americké zákony o čistotě ovzduší tím, že prodával auta, která byla zkonstruovaná jinak, než jak je schválila pro prodej EPA.

„Podáním žaloby jsme udělali důležitý krok k ochraně veřejného zdraví tím, že chceme, aby byl Volkswagen odpovědný za jakékoli nezákonné znečištění ovzduší,“ uvedla EPA.

Volkswagen se přiznal

Volkswagen přiznal, že tento software namontoval do svých vozů prodávaných od roku 2009.

Německá automobilka může také čelit trestnímu stíhání a vyjednává s americkými úřady o velkém svolání vozů.

Software byl po celém světě namontován do jedenácti miliónů aut, jak volkswagenů, tak do dalších značek tohoto německého koncernu včetně některých škodovek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám