Hlavní obsah

Ropa je nejlevnější za jedenáct let

Světové ceny ropy zahájily týden dalším poklesem kvůli přetrvávajícím obavám z nadbytečných dodávek na trh a silnějšímu dolaru. Severomořská ropa Brent zlevnila téměř o dvě procenta a dostala se na jedenáctileté minimum 36,14 dolaru za barel.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

Cena ropy Brent tak v pondělí prolomila hranici 36,20 dolaru za barel, na kterou dočasně klesla koncem roku 2008. Tak levná jako nyní byla naposledy v roce 2004.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ráno vykazovala pokles zhruba o procento a pohybovala se kolem 34,40 dolaru za barel. Oba druhy ropy již od poloviny loňského roku kvůli převisu nabídky nad poptávkou zlevnily o více než dvě třetiny, píše agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ceny ropy nyní tlačí dolů páteční zpráva o obnoveném růstu počtu hloubených ropných vrtů ve Spojených státech. „Tento nárůst naznačuje, že těžaři jsou odhodláni držet svou úroveň těžby i v prostředí nízkých cen ropy,” upozornila banka ANZ.

Foto: Colosseum/CSI

Vývoj cen ropy od roku 2002

Dolar minulý týden posílil poté, co americká centrální banka (Fed) ve středu poprvé za téměř deset let zvýšila úrokové sazby. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což obvykle podkopává poptávku.

Klesající ceny suroviny jsou dobrou zprávou pro české řidiče. Průměrná cena benzínu klesla pod 29 korun na litr a je o šest korun nižší než před rokem. Podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka mohou pohonné hmoty na pumpách díky levnější ropě zlevnit v příštích týdnech o desítky haléřů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám