Hlavní obsah

Dvě třetiny kontrolovaných automatů vydaly čokoládu, která nemá dost kakaa

Horká čokoláda z automatu většinou nesplňuje normy pro obsah kakaa, aby si toto označení podle norem zasloužila. Podobně je tomu i s mlékem. Vyplývá to z výsledků kontrol, které ve středu zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„K přípravě nápoje s označením čokoláda legislativa vyžaduje použití směsí s obsahem kakaového prášku minimálně 25 procent. U 34 ze 47 kontrolovaných provozovatelů přitom inspektoři zjistili používání směsí s mnohem nižším než požadovaným obsahem kakaového prášku, ve většině případů se obsah kakaa ve směsi pohyboval od 6 do 15 procent,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Podobná zjištění inspektoři konstatovali i u označení příměsí nápojů – „mléko“ nebo „s mlékem“. Zde kontrola obsahu směsí prokázala, že ve většině případů provozovatelé použili místo deklarovaného mléka instantní náhrady s mléčnými bílkovinami nebo laktózou.

Čistota bez problémů

„Více než dvě třetiny kontrolovaných provozovatelů tak porušily právní předpisy tím, že poskytovaly o nápojích zavádějící informace. Kakaový prášek a mléko přitom patří k základním a nákladným složkám tohoto druhu nápojů,“ dodal mluvčí.

Dále inspektoři prověřili vyznačení alergenních látek, čistotu automatů, nastavení systému sanitace a používání materiálů vhodných pro styk s potravinou. Celkem šest provozovatelů nemělo alergenní látky vyznačeny vůbec, u dvanácti provozovatelů SZPI zjistila vyznačení alergenů s nedostatky. V ostatních uvedených parametrech byl výsledek kontrol vyhovující.

Inspekce nařídila přeznačení všech neodpovídajícím způsobem nabízených nápojů a s provozovateli zahájí správní řízení o uložení sankce. Přehled provozovatelů se zjištěním prohřešku zveřejnila inspekce na svém webu.

Anketa

Využíváte automaty na kávu?
často
11,2 %
občas
53,9 %
vůbec
34,9 %
Celkem hlasovalo 599 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám