Hlavní obsah

Podpora obnovitelným zdrojům má být přerušena, jen když o to požádá Brusel

• Aktualizováno

Podpora obnovitelným zdrojům energie má být přerušena, pouze když to bude požadovat Evropská komise. Do té doby se mají peníze vyplácet. Vyplývá to z důvodové zprávy navrhovaného vládního nařízení, které je v současné době v připomínkovém řízení. Materiál, který má Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) umožnit vypsat podporu pro většinu výrobců energie z obnovitelných zdrojů pro příští rok, má ČTK k dispozici.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka vypsání podpory na základě dokumentu nevyloučil.

ERÚ v polovině listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora, protože by tím překročil zákon. Má jít až o 42 miliard korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předsedkyně úřadu Alena Vitásková na začátku prosince uvedla, že úřad podporu na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí Evropská komise. To by se podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) mělo stát zřejmě mezi únorem a dubnem příštího roku.

Na vládu je zvaná i Vitásková

"Návrh nařízení analyzujeme, dostali jsme se k němu v pátek pozdě odpoledne. Připomínkového řízení se budeme aktivně účastnit," řekl Chvojka. ERÚ podle něj vnímá snahu vlády, aby se situace nějak řešila.

"Chceme ale, aby bylo nařízení správně aplikováno na všechny podporované zdroje, a aby nebylo v rozporu s českým a evropským právem," řekl. Jednání vlády příští týden, kdy by měla vláda nařízení schvalovat, se podle něj zúčastní i Vitásková. "Mohu potvrdit, že byla pozvána," dodal Chvojka.

Vitásková byla obviněná z účasti na velkém podvodu se solárními dotacemi. Vinu odmítá a tvrdí, že proces je jen snahou zbavit jí funkce. [celá zpráva]

ERÚ v listopadu rozhodl, že peníze pro příští rok nemají dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise. Takzvanou notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a také ty, které budou spuštěny od začátku roku 2016. Počínání úřadu kritizovalo ministerstvo průmyslu i zástupci oborových asociací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám