Hlavní obsah

Akcie NWR stojí méně než desetník, před sedmi lety byly přes šest set

Akcie těžařské společnosti NWR, majitele uhelné OKD, v pátek odpoledne na pražské burze klesly až na cenu devět haléřů za akcii a jsou nejlevnější v historii. Firma chce kvůli nízkým cenám uhlí zavřít příští rok Důl Paskov, prodloužení provozu podmiňuje finanční pomocí od státu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen akcií NWR na pražské burze

Článek

Když NWR v roce 2008 vstoupila na pražskou burzu, její akcie v červnu vyšplhaly až na cenu přes šest set korun za kus.

Cenné papíry NWR v pátek zaznamenaly nejvýraznější propad z hlavních akcií pražské burzy. Klesly o 18,18 procenta na devět haléřů. Znovu tak prohloubily své historické minimum.

Nejvýraznější pády postihly akcie firmy loni, kdy postupně zlevnily ze zhruba 25 korun na ceny pod 50 haléřů za akcii. Firma tehdy oznámila vysoké ztráty hospodaření, a s tím související utlumování provozu a propouštění.

Budoucnost OKD je chmurná

Tento týden se objevily informace, že NWR navrhla vládě uzavřít Důl Paskov už na konci příštího roku, přestože původní plán počítal s uzavřením koncem roku 2017. Druhou variantou je převod dolu na stát. Ministři, kteří mají novou dohodu o dolu uzavřít, oba návrhy odmítli.

"Budoucnost společnosti, respektive Dolu Paskov, zůstává nadále nejasná. Těžaři dochází hotovost," uvedl v pátek v komentáři k vývoji burzy server Patria Online.

Situace v těžební společnosti OKD je podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) vážná a zdaleka nejde jen o osud ztrátového Dolu Paskov. Hrozí propouštění a v krajním případě i vyhlášení konkurzu, prohlásil ministr po čtvrtečním jednání s odborovými předáky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám