Hlavní obsah

Čeští IT odborníci pracují pro finskou vládu, zakázka má hodnotu miliard korun

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stovka zaměstnanců pobočky největšího severoevropského dodavatele IT služeb, společnosti Tieto Czech, bude pracovat pro finskou vládu. IT odborníci z Ostravy se budou podílet na zakázce v hodnotě mezi 200 až 240 milióny eur (5,4 až 6,5 miliardy korun).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Smlouva je v oblasti datových center a kapacitních služeb pro jednotlivá ministerstva a vládní agentury,“ upřesnil ředitel společnosti Tieto Czech Petr Lukasík.

Dodal, že pro firmu to znamenalo zvýšení bezpečnostních opatření. „Abychom tuto zakázku mohli z České republiky dodávat, tak jsme museli zvýšit úroveň bezpečnosti, což znamená například kontrolu přístupů, sledování kamerovými systémy,“ vysvětlil s tím, že zakázek se od běžných dodávek firmy liší právě vysokým stupněm zabezpečení.

Tieto je podle Lukasíka první společností ve Finsku, která získala úřední schválení a certifikát vyšší bezpečnostní úrovně.

Rámcová smlouva mezi finskou vládou a společností Tieto je na léta 2013 až 2019, čeští IT odborníci se do poskytování služeb zapojili v těchto dnech. „Smlouva už dva roky běží, nám však trvalo nějakou dobu zajistit si z České republiky úroveň té požadované bezpečnosti, bez ní jsme to dělat nemohli,“ vysvětlil Lukasík.

Tieto Czech v Ostravě zaměstnává 2202 lidí, kvůli finské zakázce společnost speciálně nikoho nepřibírala. Dalších 80 zaměstnanců má ještě v Brně, aktuálně hledá na pozice 150 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám