Hlavní obsah

E-shopům začínají zátěžové testy. Na garanci doručení do Vánoc nejde zcela spoléhat

Novinky, tov

Téměř polovina e-shopů garantuje dodání vánočních dárků ještě při objednání v pondělí 21. 12. Včasné doručení nicméně závisí na sortimentu a zásobách obchodů. Vyplývá to z informací internetového srovnávače cen Zboží.cz a vyjádření obchodníků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První vrchol objednávek dárků zažívají internetové obchody právě v těchto dnech.

"Podle našich dat z více než 2 000 e-shopů budou letos tržby internetových obchodů vrcholit mezi 9. a 11. prosincem," říká Marek Krška ze společnosti NetDirect, která se zabývá tvorbou a pronájmem e-shopů. "Právě v tomto období startují kampaně zaměřené na dodání do Vánoc, a zákazníci se tak snaží nakoupit větší dárky s dostatečným předstihem," dodává Krška.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pro zákazníky serveru Zboží.cz například funguje služba „Doručení do Vánoc“. U různých e-shopů se ukáže, do kdy je třeba zboží objednat a jakou platební metodu zvolit, aby měl zákazník garanci dodání do Štědrého dne.

Do vyprodání zásob

„Doručení vánočních dárků je závislé na sortimentu. E-shopy mohou garantovat doručení pouze v rámci svých zásob. To znamená, že při objednání produktu, který má garanci doručení do 21.12, ale vyprodán je například o tři dny dříve, obchody přestávají ručit za včasné doručení. Týkat se to může zejména technologických novinek, u kterých si e-shopy nestihly udělat velké skladové zásoby,“ říká Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

"Pokud nepřijdou nepředvídatelné klimatické problémy, jako je např. sněhová kalamita apod., pak bude garantovaný termín 21. prosince s tím, že ještě s ohledem na místo doručení a zvolený způsob dopravy to bude i 22. prosince," řekl marketingový ředitel Parfums.cz Radek Ondrášík.

„Očekávám, že největší vrchol objednávek zažijeme 14.-16. prosince, kdy odbavíme přes 50 tisíc zásilek denně. Nákupní horečka na internetu tradičně vrcholí zhruba deset dnů před začátkem Vánoc,“ dodal.

Na Mall.cz platí u doručení dopravcem posledním termín pro objednání pondělí 21. prosince. "Posledním termínem pro osobní odběry po celé ČR by mělo být úterý 22. prosince, objednávky odeslané do úterní půlnoci doručíme na pobočky 23. prosince," uvedla mluvčí obchodu Michala Gregorová.

Na poslední chvíli raději vouchery

Vyhledávač slev Skrz.cz očekává před Vánocemi dva vrcholy. První nastane mezi 12. a 15. prosincem, kdy bude vrcholit zájem o zboží. V druhé polovině měsíce pak už některé e-shopy nebudou moci garantovat dodání do Vánoc, a lidé tak přesunou svůj zájem k nákupu zážitkových a pobytových voucherů.

Kromě pobytových balíčků se letos velmi dobře prodávají i adrenalinové vouchery. K nejoblíbenějším patří jízda ve sportovním automobilu, škola smyku, střelba na střelnici či pilot na zkoušku.

Po třetím adventním víkendu pak budou v pondělí a úterý internetové obchody atakovat ještě maximální hodnoty z hlediska počtu objednávek, větší a dražší dárky ale zákazníci raději nakoupí ještě před víkendem. "Nadcházející dny ukážou, jak jsou e-shopy připraveny na rekordní příval objednávek. Ty největší budou muset v nákupní špičce zpracovat až 20 objednávek za vteřinu," říká Krška z NetDirect.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám