Hlavní obsah

Manipulace s emisemi oxidu uhličitého se týkají řádově méně vozů VW

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nesrovnalosti v údajích o emisích oxidu uhličitého (CO2) u aut z koncernu Volkswagen se týkají asi 36 tisíc vozů namísto dříve automobilkou ohlášených 800 tisíc vozů. VW ve středu potvrdil informace, které jako první přinesl německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung a agentura Reuters.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Stylizované logo automobilky Volkswagen

Článek

Volkswagen ve středu oznámil, že chybné údaje se týkají „pouze” 36 tisíc vozů. Problémy s emisemi CO2 podle automobilky zahrnují jen devět modelů značky VW. Podle listopadové zprávy se přitom mohly nesrovnalosti týkat rovněž modelu Octavia české značky Škoda, uvedla ČTK.

Ceny akcií společnosti Volkswagen ve středu rostou o 6,5 procenta. „Vypadá to, že rozsah problémů VW se snižuje,” řekl analytik Frank Schope ze společnosti NordLB.

VW minulý měsíc uvedl, že falšoval spotřebu a údaje o emisích CO2 u zhruba 800 tisíc aut prodávaných hlavně v Evropě. Náklady na kompenzace zákazníkům tehdy odhadoval na nejméně dvě miliardy eur.

V září americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Volkswagen pak přiznal, že software instaloval v celém světě do zhruba 11 miliónů aut, včetně 1,2 miliónu vozů české divize Škoda Auto.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám