Hlavní obsah

Stavebnictví v říjnu letos poprvé kleslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v Česku v říjnu letos poprvé klesla. Meziročně se snížila o 1,3 procenta po zářijovém revidovaném růstu o 1,3 procenta. Dařilo se zejména inženýrskému stavitelství. V porovnání s loňským říjnem ale stavaři zahájili i více staveb nových bytů, dokončili jich však méně, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Naposledy stavebnictví kleslo loni v prosinci.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů stavební výroba v říjnu meziročně stagnovala, proti září se po očištění od sezónních vlivů snížila o 1,6 procenta.

Stavebnictví pomáhalo zejména inženýrské stavitelství, jehož produkce se proti loňskému říjnu zvýšila o 7,6 procenta. Naopak v pozemním stavitelství klesla výroba o 5,8 procenta.

Počet bytů, které se v říjnu začaly stavět, se meziročně zvýšil o 17,6 procenta na 2270. Dokončeno jich bylo 1794, tedy o 16,9 procenta méně než loni v říjnu.

Povolení ke stavbě úřady vydaly meziročně o 3,8 procenta více, tedy 7385. Orientační hodnota povolených staveb byla 24,4 miliardy korun a ve srovnání se stejným loňským obdobím tak stoupla o 29,2 procenta. Důvodem tohoto zvýšení bylo podle ČSÚ povolení rekonstrukce významné stavby na ochranu životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám