Hlavní obsah

Češi nemají rádi bohaté, zároveň jim však závidí, ukázal průzkum

K zámožným lidem mají negativní postoj více než tři čtvrtiny Čechů. Většina lidí zároveň souhlasí s tvrzením, že bohatí lidé jsou namyšlení a vůči okolí se chovají povýšeně. Lidé zároveň uznávají, že Češi jsou vůči bohatým závistiví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Negativně vnímá bohaté lidi 77 procent dotázaných, kteří se v říjnu zúčastnili průzkumu agentury Ipsos pro loterijní společnost Sazka. Za namyšlené považuje majetné lidi 61 procent dotázaných.

Předsudky vůči bohatství jsou v Česku podle průzkumu pevně zakořeněny. Pouze 27 procent oslovených souhlasí s tvrzením, že bohatí lidé jsou pracovitější než ostatní.

„Už na začátku 90. let se dělaly výzkumy na téma vnímání bohatství a chudoby ve společnosti, které ukázaly významné geopolitické rozdíly. Ve státech východní Evropy v nich byli majetní lidé obecně vnímáni spíše negativně s tím, že za jejich bohatství mohly externí vlivy typu kontaktů, dobré pozice nebo využívání děr v zákonech. Na Západě to lidé brali jinak," uvedl sociolog Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Sládek.

„Postkomunistická éra bude v myslích české populace asi ještě dlouho spojena se slovem zbohatlík. Naopak na Západě jsou některá bohatství vnímána jako výsledek práce různých generací a vyšší vrstva je vedena tak, aby skutečně působila jako elita," dodal Sládek.

Závidíme, ale sami chceme být bohatí

Velká většina (89 procent) respondentů si myslí, že Češi jsou v postoji k bohatým příliš závistiví. Tři pětiny ovšem zároveň uvedly, že bohatým není co závidět. Z průzkumu také vyplývá, že větší sumu peněz by před okolím zatajilo 91 procent lidí.

Ačkoliv podvědomě Češi vůči bohatým zaujímají negativní postoj, sami se bohatými chtějí stát.

„Svědčí o tom i rostoucí obliba loterií. Alespoň jednou za rok si u nás vsadí zhruba třetina populace nad 18 let. Ovšem v případě vysokého jackpotu zájem lidí nárazově několikanásobně vzroste," doplnila Veronika Marková ze společnosti Sazka.

Anketa

Co si myslíte o bohatých lidech?
Jsou pracovitější
23,3 %
Jsou namyšlení
50,5 %
Jsou stejní jako ostatní, jen mají více peněz
26,2 %
Celkem hlasovalo 6100 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám