Hlavní obsah

Jedničku mezi českými pekárnami chce převzít lucemburská firma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) řeší záměr lucemburské společnosti Moulis de Kleibettngen převzít největší českou pekárenskou společnost United Bakeries. Lucemburská firma hodlá převzít Bakeries International, která českou pekárenskou jedničku ovládá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Spolumajitel největší tuzemské pekárenské skupiny United Bakeries Marek Pařík letos v lednu avizoval, že svůj většinový podíl ve firmě prodá svému lucemburskému partnerovi. Pařík vlastní dvoutřetinový podíl, třetinu drží podnikatel Edmond Müller z Lucemburska. Ten je ředitelem firmy Moulis de Kleibettngen s.a., která patří již několik generací jeho rodině. Pařík si část akcií chce ponechá a bude nadále ve firmě působit jako poradce.

Pařík chtěl spolu se svým bratrem United Bakeries prodat už v roce 2010. Zájem měl zejména Andrej Babiš, který chtěl podnik spojit se svými pekárnami Penam. Fúze pokračovala do července 2012, kdy slovenský antimonopolní úřad transakci odmítl posvětit, přestože český ÚOHS tak o měsíc dříve učinil. Babiš pak odmítl zaplatit původně dohodnutou cenu a od smlouvy odstoupil.

United Bakeries je přední pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Mateřskou společností skupiny United Bakeries je společnost European United Bakeries S.A. se sídlem v Lucembursku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám