Hlavní obsah

Vláda vytáhla do boje s lichvou, slibuje větší ochranu dlužníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Posílit práva spotřebitelů u úvěrů má návrh zákona, který ve středu posvětil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Novinky o tom informoval mluvčí vlády Martin Ayrer. Zákon z pera ministra financí Andreje Babiše (ANO) například omezuje sankce za pozdní splátky úvěrů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zasedání vlády ČR. Na snímku premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš.

Článek

„Dnes jsme udělali velmi důležitý krok v boji s lichvou. Vládou schválený návrh zákona převádí dohled nad všemi nebankovními poskytovateli půjček pod ČNB a stanoví jim přísná pravidla. Dojde tak k výraznému posílení ochrany práv spotřebitelů,“ sdělil Novinkám předseda vlády.

Cílem je posílení ochrany spotřebitele v oblasti úvěrových služeb, zvýšení kredibility a profesionality odvětví, sjednocení úpravy spotřebitelských a hypotečních úvěrů a konsolidace právní úpravy distribuce na finančním trhu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Návrh klade vyšší nároky na odbornost osob zapojených do poskytování a zprostředkování úvěrů, stanovuje přesnější pravidla pro postup při poskytování úvěrů, stanovuje jasné postupy při následném nakládání s úvěrem, ať již se strany spotřebitele, nebo věřitele, a zvyšuje ochranu spotřebitele při vymáhání případných nároků z poskytnutého úvěru. Celou koncepci pak zastřešuje jednotný dohled České národní banky jako stabilního a vysoce kvalifikovaného dohledového orgánu.

ČNB vydá povolení k činnosti

Do tří měsíců od účinnosti zákona budou muset například všichni, kdo dnes půjčují peníze, požádat o licenci ČNB. Ta by měla vydávat povolení k činnosti, o které bude muset každá firma zažádat, a v případě provinění by ho mohla odejmout. Centrální banka v připomínkovém řízení měla k této změně zásadní připomínky.

Při dřívějším splacení dluhu bude mít poskytovatel právo pouze na tzv. účelně vynaložené náklady, které mu v souvislosti s předčasným splacením objektivně vzniknou. V těžkých životních situacích, například při dlouhodobé nemoci, bude předčasné splacení úvěru na bydlení zcela zdarma.

Měsíc před každoročním výročím uzavření smlouvy bude možno zdarma splatit až pětinu hypotéky. Za to si dnes banky účtují často vysoké poplatky. Banky také budou muset už v reklamě říci, kolik bude hypotéka skutečně stát, a tuto informaci musí písemně potvrdit ještě před podpisem smlouvy. Zákon také lidem dává 14denní lhůtu na rozmyšlenou, po kterou banka nebude smět zhoršit podmínky nabídky hypotéky.

Zůstává několik oblastí, které je nezbytné změnit, aby regulace zafungovala
Daniel Hůle, Člověk v tísni

„Předkládaný zákon o úvěru pro spotřebitele přináší 'revoluci' do nebankovních půjček. V základních konturách jde po mnoha letech vůbec o první rozumný návrh regulace tohoto složitého trhu, kterým úvěry jsou," řekl už dříve Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni.

Současná situace, kdy exekutiva netuší, kolik subjektů tam půjčuje peníze, je podle něj neudržitelná. „Nicméně zůstává několik oblastí, které je nezbytné změnit, aby samotná regulace zafungovala a aby to vedlo ke snížení objemu neférových, predátorských úvěrů na českém trhu," dodal.

Nepřiměřenost požadavků

Česká leasingová a finanční asociace, která sdružuje největší poskytovatele úvěrových produktů, vítá zpřísnění podmínek pro poskytování a zprostředkování spotřebitelských úvěrů. Souhlasí třeba se záměrem, aby oprávnění k poskytování a zprostředkování spotřebitelských úvěrů udělovala Česká národní banka.

Zároveň ale poukazuje na nepřiměřenost některých požadavků. Jde třeba o požadavek na maturitní či vyšší vzdělání k provozování činnosti poskytovatele či zprostředkovatele úvěrů pro spotřebitele, a to včetně jejich zaměstnanců. Po schválení zákona Parlamentem by měl vstoupit v účinnost během prvního pololetí 2016.

Celkový objem úvěrů byl podle údajů ČNB v roce 2005 ve výši 369 136 mil. Kč a v roce 2014 ve výši 1 093 994 mil. Kč. Průměrná mzda byla podle ČSÚ v roce 2005 ve výši 18 344 Kč a v roce 2014 ve výši 25 607 Kč. Celkový objem úvěrů pro spotřebitele se za posledních 10 let navýšil o 196 %, ale mzdy za stejné období vzrostly mzdy pouze o 47 %.

Výběr článků

Načítám