Hlavní obsah

Rusko přitvrdilo. Přes hranici nepustí turecká rajčata, kuřata ani sůl

Ruské úřady v úterý zveřejnily seznam tureckých výrobků, které se do země nesmí od nového roku dovážet v odvetě za sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami u hranic se Sýrií. Vedle některých druhů ovoce a zeleniny jde i o drůbež či sůl. Celkem se jedná o asi čtyři procenta z celkového ruského dovozu potravin, uvedla agentura TASS.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ovoce z Turecka v moskevském obchodě

Článek

Od 1. ledna platí zákaz dovozu tureckých pomerančů, broskví, meruněk, jablek, hrušek, švestek i jahod. Ze zeleniny jde o rajčata, okurky, květák, brokolici a cibuli, stojí na seznamu, který v úterý zveřejnil tiskový odbor ruské vlády.

Zákaz se týká také mraženého kuřecího a krůtího masa, tureckých karafiátů i soli.  Nevztahuje se ale na zboží, které si jednotlivci vezou pro osobní potřebu v povoleném množství, uvedla agentura Interfax.

Agentura Reuters upozornila na to, že na seznamu nejsou například citróny a ořechy, které Rusko také dováží z Turecka ve velkém.

Ruský prezident Vladimir Putin už v sobotu oznámil, že v Rusku nebudou zaměstnáváni turečtí občané a turecké firmy nebudou dostávat ruské zakázky. Od ledna bude pozastaven bezvízový styk. [celá zpráva]

Rusko podle celní správy nejvíc dováží z Turecka rajčata a citrusy. Za deset měsíců letošního roku dovezlo přes 300 tisíc tun tureckých rajčat za skoro 288 miliónů dolarů (asi 7,3 miliardy Kč) a víc než 255 tisíc tun citrusů za 172 miliónů dolarů (asi 4,4 miliardy Kč).

Dopadne to na zákazníky

Drůbežího masa se dovezlo za 15 miliónů dolarů (asi 380 miliónů Kč), další položky se pohybovaly řádově v miliónech dolarů, tedy desítkách miliónů korun.

Média se obávají, že sankce proti Turecku nejvíce postihnou ruské spotřebitele, podobně jako ruská odvetná opatření za západní sankce. Zákaz dovozu západních potravin totiž vedl k zúžení sortimentu a zdražování.

Zhoršení vztahů by podle analytiků mohlo ohrozit i některé společné projekty a byznys v oblasti energetiky. To by významně pocítila i ruská ekonomika.

Turecko je po Německu druhým největším zahraničním odběratelem ruského plynu. V aktuálním rozhodnutí není ale například o pozastavení projektu plynovodu Turkish Stream zmínka, upozorňuje Reuters. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Turecký prezident lituje sestřelu suchoje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v sobotu poprvé najevo lítost nad úterním sestřelením ruského bombardéru, které vyhrotilo vzájemné vztahy obou zemí....

Výběr článků

Načítám