Hlavní obsah

Nezaměstnaných je v Česku nejméně za sedm let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecná míra nezaměstnanosti v Česku v říjnu klesla na 4,8 procenta. Nezaměstnaných ve věku 15 až 64 let bylo 249 tisíc, což je nejméně od roku 2008. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Počet nezaměstnaných v Česku

Článek

Proti loňskému říjnu nezaměstnanost klesla o 1,1 procentního bodu.  Bez práce byly  čtyři procenta mužů a 5,8 procenta žen.

Podíl zaměstnaných na celkovém počtu ekonomicky aktivních osob ve věku od 15 do 64  let dosáhl 70,7 procenta a byl tak nejvyšší od začátku sledování v roce 1993. Tento rekord poprvé padl na začátku letošního roku a od té doby zaměstnanost narostla ještě o několik desetin procentního bodu.

Podle srovnání Eurostatu má Česko vedle Německa a Malty nejnižší nezaměstnanost v EU.

Nízká nezaměstnanost a svižný růst ekonomiky by podle analytiků měl tlačit na zvyšování mezd. Podle ankety ČSOB z 500 malých a středních firem letos zvýšilo průměrnou mzdu 48 procent z nich.

Rozdílná metodika
Statistický úřad tzv. obecnou míru nezaměstnanosti počítá podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech. Ukazatel vyjadřuje podíl počtu nezaměstnaných na celkovém součtu zaměstnaných a nezaměstnaných osob ve věku 15–64 let.Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci vůbec nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt. Takových „ekonomicky neaktivních“ osob je v ČR nyní přes 130 tisíc.Čísla statistiků o nezaměstnanosti proto vycházejí nižší než údaj zveřejňovaný Úřadem práce ČR (ÚP). Ten uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu vydělený počtem všech lidí ve věku 15–64 let, kteří žijí na daném území. V říjnu podle ÚP klesla nezaměstnanost v Česku na 5,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám