Hlavní obsah

Vánoční zásilkové šílenství je za dveřmi. Podívejte se do velkoskladu Amazonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovíz

Dobrovízské centrum Amazonu, největšího internetového obchodu na světě, před Vánoci denně pošle dvojnásobek zásilek oproti běžnému provozu. Přesný počet vedení neuvádí, jde ale o statisíce zásilek týdně, což jsou milióny kusů zboží.

Podívejte se do útrob velkoskladu Amazonu v DobrovíziVideo: Novinky

 
Článek

Distribuční centrum v Dobrovízi nedaleko Prahy otevřel Amazon letos v září. Nyní má zhruba 1500 stálých zaměstnanců a asi 2400 brigádníků, kteří pomáhají se zpracováním objednávek v předvánoční špičce. Do začátku prosince chce centrum najmout ještě 100 brigádníků.

Víc než 90 procent zaměstnanců využívá svozové autobusy. "Spolupracujeme se Středočeským krajem a Českými drahami, aby v Dobrovízi přímo u centra vznikla příští rok železniční zastávka s dostatečnou kapacitou," řekl mluvčí českého Amazonu Karel Taschner. Zaměstnanci by pak mohli víc využívat i tento typ dopravy.

Čtyři sta kusů za vteřinu 

Vánoční špička oficiálně vypukne tento pátek, ve Spojených státech amerických je nazýván černým pátkem (Black Friday). Jde o den výhodných nákupů a slev. Podle odhadů bude celosvětově Amazon v tento den každou vteřinu distribuovat více než 400 kusů zboží, a překoná tak dosavadní rekord.

"Nyní je v dobrovízské pobočce sklad naplněný zhruba z 82 procent," řekl hlavní manažer dobrovízského Amazonu Gregory Bryan.

Denně sem míří přibližně padesát až 75 nákladních aut se zbožím. To je po vyložení rozmístěno do speciálního skladu, odkud ho pracovníci vyzvedávají pro jednotlivé zásilky, které poté kompletují, balí a odesílají zákazníkům. V distribučním centru se také podle manažera téměř denně potýkají s krádežemi. Zboží, které chtějí pracovníci odcizit, ale podle něj zachycují bezpečnostní rámy.

"Jedná se hlavně o problém sezonních pracovníků," uvedl Bryan.

Až dva tisíce zaměstnanců

Dobrovízské distribuční centrum o rozloze 95 000 metrů čtverečních je součástí evropské distribuční sítě Amazonu. Do roku 2018 má stoupnout počet stálých zaměstnanců až na 2000 a počet brigádníků na 3000.

Plat nekvalifikovaného pracovníka včetně brigádníků je v období vánoční špičky až 120 korun za hodinu, s odměnami za noční, víkendovou a pravidelnou práci je i vyšší.

V Evropě má Amazon 28 distribučních center, celkem na světě 109. Zboží zasílá do 185 zemí. Další distribuční centrum mělo vzniknout v Brně, po průtazích ze strany města ohledně změny územního plánu, se ale developer nakonec rozhodl od tohoto záměru odstoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám