Hlavní obsah

Pět miliónů cigaret skončilo v palivu pro cementárny

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět miliónů nelegálních cigaret zlikvidovala ve čtvrtek celní správa v areálu společnosti Celio v Litvínově na Mostecku. Skončily v drtičce, která z nich vyrobila palivo pro cementárny.

BEZ KOMENTÁŘE: Celníci v drtičce zlikvidovali pět miliónů cigaretVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Cigarety zabavili celníci už před více než dvěma roky při dvou mezinárodních zátazích zaměřených proti pašerákům cigaret a tabáku. Daňový únik tehdy vyčíslili na 15 miliónů korun.

„Celou dobu byly zajištěné a čekalo se, až soud rozhodne o propadnutí zboží státu," řekla novinářům mluvčí generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Pětadvacet tisíc kartónů zabavených cigaret přivezly do areálu litvínovské skládky v  krabicích dvě dodávky. Celníci je pak sami vyložili a kartóny vysypali do drtící linky. Na ní byly cigaretové krabičky smíchány s jiným odpadem, aby nebylo možné tabák dál jakkoli použít.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Celníci je kartony cigaret sami vysypali do drtící linky.

„V první části linky je primární drtič, kde se materiál předdrtí. Poté pokračuje po pásu, kde je několik separátorů. Na konci linky jsou dva drtiče, které vše rozemelou na frakci o velikosti asi 30 milimetrů," přiblížil technologii provozní náměstek společnosti Celio Zděnek Hubáček. Upřesnil, že výsledek procesu se odváží k energetickému využití do cementáren, kde slouží jako palivo.

Taková likvidace zabavených věcí není podle Hubáčka nijak výjimečná, celníci tady podobně ničí zabavené zboží zhruba jednou měsíčně.

„Nejde přitom jen o cigarety, likvidují se tady také nelegální textil, boty či kabelky, zabavené v tržnicích," dodal Hubáček.

V drtičkách se podle Kaňkové likvidují také nelegální CD a DVD nosiče. Ve spalovnách pak končí například panenky, které obsahují ftaláty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám